Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 01.11.2016. 16:00

Stacionarna paša nije isplatljiva

Nešto više od 15 godina Zoran se bavi pčelarstvom i to prevashodno iz ljubavi prema pčelama. Danas ima 40 društava, ali pčelarstvo ne smatra profesionalnim opredeljenjem. Ipak pčelarstvo svakako ide ruku pod ruku s profesionalnim opredeljenjem Zorana Radišića, stolarstvom.

  • 719
  • 28
  • 0

Zoran Radišić iz Kikinde pre nešto više od 15 godina počeo je sasvim slučajno da se bavi pčelarstvom. Nejgov početak interesovanja za pčelarstvo o kojem ranije nije znao ništa, pobudio je njegov prijatelj kada mu je poklonio dve košnice. Međutim, vrlo brzo Zoran se zainteresovao za pčelarenje i nabavio još sedam košnica.

Nešto više od 15 godina Zoran se bavi pčelarstvom i to prevashodno iz ljubavi prema pčelama. Danas ima 40 društava, ali pčelarstvo ne smatra profesionalnim opredeljenjem. Ipak pčelarstvo svakako ide ruku pod ruku s profesionalnim opredeljenjem Zorana Radišića, stolarstvom. Tako in izrađuje kočnice, ne samo za sebe nego i za kolege. Na pčelinjaku se odlučio da koristi LR košnce ili kako ih još nazivaju "nastavljače". Za izbor LR košnica opredelio se zbog lakšeg rada nego sa starijim tipovima košnica.

Stacionarno pčelarenje

Zoran je svestan da ispaša pčela obezbeđuje bolji prinos meda, ali se odlučio za stacionarne pčelarenje, čak nije iznosio pčele ni na pašu uljane repice. Smatra da stacionarno pčelarenje na području Vojvodine nije nikako isplatljivo.

"Na ovom našem terenu u Vojvodini nema budućnosti u stacionarnom pčelarstvu, jako su mali prinosi. Svaka godina nam je sve lošija i lošija. Ova godina je bila izuzetno loša, za mene koji pčelarim 16 godina bila je najgora. Nisam selio čak ni na uljanu repicu. Nekada je ta paša bila od 25 do 30 kilograma sada je ove godine 10 kilograma".

Poslednje godine nepovoljne za pčelarenje

Kikindski pčelari poslednje tri godine nemaju sreće. Ova, kao i 2014. godina su se pokazale kao nepovoljne za pčelarenje jer su prinosi bili niski, a u 2015. došlo je do masovnog uginuća pčela usled trovanja u Opštini Kikinda.

"Ove godine nismo imali trovanja, ali smo imali jako velike gubitke u smislu radilica koje su jednostavno nestajale. Nisu se više vraćale. U jednom momentu krajem meseca maja ostao sam bez pčela radilica. Imao sam problem sa leglom, sa već začetim leglom koje je počelo da mi se hladi jer sam u jedom momentu izgubio pčele radilice i to mi je ostavilo ove godine jako velike posledice kako na matična društva tako na rojeve. Ove godine sam pribegao spajanju znači sva društva i osnovna društva sam morao da spajam da bih ostvario neke prihode u medu", kaže Zoran Radišić.

Zoran robu plasira uglavnom poznatim kupcima na kućnoj adresi, ali med prodaje i na gradskoj pijaci. Kaže da je ranije imao iskustva i s veleprodajom, ali već dve godine čeka da mu isplate robu. Smatra i da su pčelari u teškoj situaciji i zbog falsifikovanog meda koji se prodaje na rafovima prodavnica. Jer, kako kaže Zoran med od 300, 400 dinara koji se prodaje u prodavnicama u 99 odsto slučajedva ne može biti pravi.

Uprkos lošoj godini, teškoj prodaji i okolnostima na tržitšu Zoran ima planove da mu pčelarstvo u budućnosti bde ne samo ljubav nego i osnovno zanimanje. A zašto će ovi planovi morati da sačekuju neka druga vremena pogledajte u video prilogu.


Tagovi

Zoran Radišić Pčelar Kikinda Med Paša


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.