Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SPOS
  • 24.07.2017. 12:00

Srpski pčelari veoma aktivni

SPOS je konkurisao da bude nosilac svetskog kongresa pčelara. Glasanje će se održati u Istanbulu. Do tada ova organizacija nastavlja svoje redovne aktivnosti i realizuje započete projekte, podizanje pogona za prikupljanje meda i pakovanje u brendirane tegle.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.138
  • 130
  • 0

Pre nekoliko godina u beogradskom Sava centru održan je međunarodni simpozijum pčelara. Domaćin je bio Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Pčelari iz celog sveta okupljaju se na simpozijumu koji se svake godine održava u drugoj zemlji.

U SPOS-u kažu da je ovaj događaj bio posećeniji od svih prethodnih, realizovanih u različitim delovima sveta.

SPOS domaćin svetskog kongresa?

Za ovu godinu SPOS je konkurisao da bude nosilac kongresa, koji se inače održava svake druge godine. Konkurencija je jaka jer se za domaćina kongresa nadmeću i Rusija, Italija, Danska. U ovoj organizaciji se ipak nadaju da će pobediti na konkursu, što bi bio veliki plus za srpsko pčelarstvo. Glasanje će biti u Istanbulu.

Petrović: na 6,9 stanovnika jedna košnica

"Male su nam šanse, ali mi se borimo kao da su 100 odsto. Naš osnovni motiv je da se postavimo na mesto koje nam pripada. Kad to kažem, izneću jedan vrlo važan podatak. Srbija ima na 6,9 stanovnika jednu košnicu. Kina je svetsko čudo, a ima šest miliona košnica. Mi imamo milion obeleženih. Jedna Amerika ima 1,5 milion košnica. Ja u šali kažem da bi Kina bila ravnopravna sa nama treba da ima još 220 miliona košnica. To je podatak za oduševljenje i znači da su ljidi prepoznali sve naše pogodnosti koje imamo. Tvrdim da se pčelinja paša koristi maksimum pola odsto. Naravno, ne može da se 200 puta uveća, jer imamo nepristupačne teritorije, ali neka bude duplo veća, pa je korist. U ovom beznađu sa malim platama, velika je stvar da porodica dobije dodatnih od 1.000 do 5.000 dinara mesečno", kaže Milutin Petrović, zamenik predsednika SPOS-a.

Ključna stvar je uraditi pogon

U ovom momentu ključna stvar za SPOS je uraditi pogon za otkup i izvoz meda po standardima Evropske unije. Podsećanja radi, nakon raspisanog tendera na koji se javilo 33 lokalne samouprave od ukupno 165, odabrana je opština Rača. Ona je ponudila 30 miliona dinara, hektar zemljišta i kompletnu infrastrukturu.

"Bio je i tender za izradu projekta, on se već bliži kraju, tako da je preostalo potpisivanje ugovora. Memorandum o saradnji je potpisan na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. U tom delu je i država stala iza nas i mi hoćemo da kao retko koja zemlja, imamo svoj pogon. U njemu će moći da se skuplja i plasira med", kaže Petrović.

Inače, SPOS je nedavno pozvao pčelare, članove ove organizacije, da svojim donacijama pomognu izgradnju pomenutog pogona.

Ključna stvar za SPOS je uraditi pogon za otkup i izvoz meda

Odvojiti kvalitetne od nekvalitetnih medova

Kao krajnju stvar, pčelari SPOS-a žele da njihov med na tržište bude isporučen u unikatnim teglama. To je način da kvalitetom konkurišu nekvalitetnim medovima, koji se u velikoj količini nalaze u našim marketima.

"U toku je podela tegli. Prvih 100.000 je urađeno pre dve godine u okviru projekta EU namenjenog dunavskoj regiji. Obuhvaćeni su Novi Sad, Apatin, Smederevo, Požarevac i Negotin. Svi su dobili po 20.000 tegli. Naknadno smo naručili drugu turu. I ona je već pri kraju deljenja i sada treba treću turu od 100 i nešto hiljada da naručimo. Uslov za dobijanje tegli je dobra pčelarska praksa, od njive do trpeze. Potrebno je da pčelar sve proizvede kako treba, kako bi mogao da stekne pravo da med koji kontrolišu kontrolori, stavlja u promet. Na etiketi piše 'Naš med', tako da je to ono što bi na duge staze trebalo da dovede do dobrih rezultata", objašnjava naš sagovornik.

U SPOS-u su radili po ugledu na Nemce, Francuze i Slovence, koji već imaju ovakvu praksu. Jer kako se kaže, ne treba izmišljati novo - već treba učiti od boljih.

Foto: Jasna Bajšanski


Foto prilog


Tagovi

SPOS Pčelari Međunarodni simponzijum pčelara Svetski kongres pčelara Istambul Konkurencija Motiv Srbija Kina Rusija Danska Amerika Milutin Petrović Pogon Rača Tender. Projekat Kvalitetni medovi Brendirana tegla Pčelarska dobra praksa


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D