Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 07.07.2018. 08:30

Srem: Uginulo na hiljade pčela, a pčelari ne žele da plate analizu suncokreta

"Malo li je što smo ovako u gubitku, a sad još i da plaćamo rezultate analize", kaže pčelar Milenko Dimitrijević.

Foto: Pixabay / uroburos
  • 3.193
  • 253
  • 0

Širom Srema pčelari nailaze na hiljade uginulih pčela. Međutim, ne znaju uzork. Sumnjaju na insekticid kojim je tretiran suncokret. Slučaj nisu prijavili nadležnim institucijama, jer kažu da bi morali sami da snose troškove analiza.

"Malo li je što smo ovako u gubitku, a sad još i da plaćamo rezultate analize. Kontejner sa 28 košnica dovezao sam kada je njiva sa suncokretom bila otvorena negde oko 30 odsto. Već kada se otvorila na 80 odsto, pčele su počele masovno da stradaju. Pet košnica mi je totalno uništeno, a ostala društva su se prepolovila", kaže za Novosti Milenko Dimitrijević.

Bez prijave ništa ne može da se učini

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije potvrđuju da im niko nije prijavio uginuće pčela na suncokretu, iako imaju poseban Odbor za zaštitu pčela od otrova. "Na ovoj biljci ima svake godine veliki broj uginuća, ali za to postoji ili fiziološko objašnjenje ili je trovanje. Mi smo upozorili pčelare da na tržištu ima ilegalnog pesticida i da se raspitaju kod vlasnika njiva da li su time tretirali seme ili ne", kaže predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Sivac: Otrovane pčele u 540 košnica

Dodaje da je analiza najjeftinija na suncokretu. Kada inspekcija uzme uzorak, ukoliko se utvrdi da je bilo trovanja, štetu nadoknađuje onaj čiji je suncokret. "Svakako, bez prijave ništa ne može da se učini", naglašava Živadinović.

Nelegalan neonikotinoid na tržištu

Velike količine nelegalnih neonikotinoida u Srbiju se uvoze iz Ukrajine i Turske. On se na crnom tržištu prodaje poljoprivrednicima. Seme suncokreta obično se tretira drugim neonikotinoidima, koji ne ubijaju pčele, ali zbog nižih cena, poljoprivrednici sami tretiraju seme ogromnim dozama otrova.

Evopski sud zbog zaštite pčela potvrdio zabranu neonikotinoida


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pčele Trovanje Suncokret Neonikotinoid Milenko Dimitrijević Analiza Rodoljub Živadinović Srem


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.