Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup meda
  • 19.10.2020. 10:00

SPOS: Nastavak isplate i preuzimanja šumskog meda

Sredinom nedelje očekujemo prvu isporuku meda stranom kupcu, a odmah zatim krećemo sa plasmanom bagremovog meda, ističu iz SPOS-a.

Foto: Depositphotos/donogl
  • 208
  • 23
  • 0

Pogon "Naš med" nastavlja isplatu i preuzimanje šumskog meda, navodi se na zvaničnom sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

"Sredinom nedelje očekujemo prvu isporuku meda stranom kupcu, a odmah zatim krećemo sa plasmanom bagremovog meda", ističu.

SPOS: Nova cena bagremovog meda - 5,74 evra

Podsetimo, Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a kreće da unapred plaća pčelarima med i da ga preuzima najmanje jedan dan nakon uplate. Kako se navodi u Ugovoru o uzorkovanju i otkupu meda proizvođač pristaje da se uzorkuje med koji je prethodno prijavio za plasman preko Pogona, a pod uslovima i proceduri predviđenoj od strane Pogona.

Zatim, proizvođač garantuje pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da je med i količine koje je prijavio, proizveo u okviru sopstvene proizvodnje i garantuje za njegov kvalitet, u smislu da je preduzeo sve mere koje su neophodne da očuva izvorni kvalitet meda, ali i prodaju meda u skladu sa svim važećim propisima Republike Srbije.

Osnovna cena uz isplatu PDV nadoknade

S druge strane, ovim ugovorom, Pogon se obavezuje da proizvođaču isplati ugovorenu garantovanu cenu meda od:

  • 5,5 evra za kilogram;
  • 5,5275 evra za kilogram za pčelare vlasnike zlatne kartice lojalnosti SPOS-u;
  • 5,533 evra za kilogram za pčelare vlasnike dijamantske kartice lojalnosti SPOS-u;
  • 5,588 evra za kilogram za pčelare vlasnike platinaste kartice lojalnosti SPOS-u.

Isplata se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan isplate. Na navedenu cenu meda Pogon će Proizvođaču obračunati i isplatiti PDV nadoknadu u iznosu od osam odsto.

Preko Pogona u Rači pčelarima isplaćeno 58.000 evra za šumski med

Kako smo ranije pisali, SPOS je isplatio pčelarima ukupno 58.041 evro za šumski med do početka ovog meseca. Najmanja količina po osobi bila je 90 kg, a najveća 2.700 kg.


Izvori

SPOS


Tagovi

SPOS Šumski med Isplata Uzorkovanje meda Pogon u Rači Naš med


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!