Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 15.08.2021. 07:30

Solarna robotska košnica - nadzire prisutnost pesticida i obaveštava o opasnostima

Beewiseova košnica, otprilike veličine teretne prikolice, može smestiti 24 kolonije. Unutrašnjost je opremljena robotičkom rukom koja klizi između saća, računarskog vida i kamera.

Foto: Facebook/Beewise Technologies
  • 297
  • 440
  • 0

Zujanje pčela nadjačalo je brujanje robotske ruke, čiju efikasnost nije mogao da nadmaši ni jedan pčelar, opisuje reuters košnicu sa uređajem za skeniranje svake pojedine hrpe saća u koje bi se moglo smestiti do dva miliona pčela i pratiti njihovo zdravstveno stanje. Osim toga, moguće je nadzirati prisutnost pesticida i u realnom vremenu obavestiti o svim opasnostima koje prete koloniji.

Inovativnu košnicu iduće generacije osmislio je izraelski startup "Beewise", koji kaže da je ovakva vrsta celodnevne nege potrebna za smanjenje rizika propadanja kolonija ovih korisnih insekata. Zabrinjavajuće je da se u svetu drastično smanjio njihov broj, uglavnom zbog intenzivne poljoprivrede, korišćenja pesticida, štetočina kao i klimatskih promena.

Kako bi usporile njihovo masovno propadanje, kompanije su sprovodile ispitivanje različitih tehnologija, poput postavljanja senzora na tradicionalne drvene košnice ili veštačkog oprašivanja.

Čime je sve opremljena?

Beewise-ova košnica, otprilike veličine teretne prikolice, može smestiti 24 kolonije. Unutrašnjost je opremljena robotičkom rukom koja klizi između saća, računarskog vida i kamera. Otvori označeni bojom sa strane na košnici omogućuju ulazak i izlazak pčela.

"Sve što bi pčelar učinio robotski mehanizam može oponašati i raditi to efikasnije, a da se nikad ne umori, ne ode na godišnji odmor i ne žali se", napomenuo je izvršni direktor ove kompanije, Saar Safra. To uključuje prikupljanje meda, primenu lekova, kao i kombiniranje ili odvajanje košnica. Kada rezervoar u košnici dosegne kapacitet od 100 litara prikupljenog meda, obaveštava pčelara da dođe i isprazni ga.

Beewise je već sklopio poslove vredne 40 miliona dolara sa privatnim investitorima, a više od 100 njegovih sistema koriste se u Izraelu i Sjedinjenim Državama.


Tagovi

Beewise Technologies Košnica Pčele Iduća generacija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.