Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i potres
  • 17.03.2021. 09:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Sljedećih mjesec dana je najkritičnije, pčelama na Banovini hitno potrebne pogače

Tek u travnju vidjet će se stvarna šteta. Nakon potresa, kiša i snijega, pčelari na pogođenom području sad strahuju i od mraza jer vegetacija je krenula, a pčele već unose prah.

Foto: Depositphotos/dashtik
  • 815
  • 120
  • 0

Brojni pčelari na potresom pogođenom području izgubili su zajednice, neki od njih morat će krenuti gotovo od nule. Oni kojima se košnice nisu prevrnule, ipak su u strahu zbog neprestanog podrhtavanja tla koje i ovim kukcima izaziva ogroman stres.

Postavljaju pitanje prihrane, ali zabrinjava ih i prerani izlazak pčela jer je vegetacija krenula ranije. Sada postoji opravdan strah od mraza pa bi godina za pčelare s Banovine mogla biti pogubna.

Potres, kiša, snijeg

Obitelj Radošević ima pčelinjak u Prnjavoru Čuntićkom 15 km udaljenom od Petrinje. Imali su 70 zajednica, ali im se 60 prevrnulo u potresu krajem prošle godine. Stradala im je kuća pa nisu odmah stigli do pčela, a za nekoliko dana imali su što vidjeti.

"Košnice su se prevrnule i otkotrljale niz padinu, onda je pala kiša pa su se natopile vodom. Poslije je pao i snijeg“, prisjeća se tih teških dana Marijana, nositeljica OPG-a. Zatekli smo je na tržnici na Jarunu dok je prodavala med koji je ostao. "Srećom nam se nisu sve staklenke potukle“, vedrije će.

Pitamo ju kako ide prodaja, a ona odgovara da ide dobro te da joj je drago da je domaći med sve traženiji. Ima u ponudi cvjetni, bagrem i kesten, a može se pohvaliti i brojnim nagradama za svoje proizvode. "Desetljećima imamo pčele, a 2012. smo osnovali OPG. Sada smo ostali na 10 zajednica, ali obnovit ćemo nekako“, ne da se smesti. Ne zaboravlja pohvaliti Grad Petrinju koji je poljoprivrednicima pomogao otkupljivanjem proizvoda, a zahvaljuje se i svim kupcima koji su svjesni da svakom kupnjom pomažu.  

Nema odustajanja

Razgovarali smo i sa Stjepanom s OPG-a Rožić koji ima pčelinjak u Petrinji. Kaže nam da je uzimio preko 120 društava, ali ne vjeruje da je preživjelo više od 20. "Košnice su se od potresa isprevrtale i dva dana je po njima padala kiša. Nešto sam spasio, ali tek u travnju će se vidjeti što je opstalo, kakvo je stvarno stanje“, govori i dodaje da neće odustati, da će krenuti iz početka. "Deset godina se bavim pčelarenjem, ne mogu zamisliti život bez pčela“, iskreno će.

Stjepan drži i svinje te smatra da bi se država trebala hitno i vrlo angažirano posvetiti obnovi poljoprivrednih gospodarstava na ovom području. On na svojim objektima ima crvene i žute naljepnice. "Sada se spominju samo stambeni objekti, dok su poljoprivredni na čekanju“, buni se.

Hitno potrebna prihrana

Obitelj Priljeva ima stacionarni pčelinjak na perifernom području gdje nije jako treslo, a njihove su košnice i na stabilnijem postolju. "Zbog divljih svinja koje uokolo ruju pa svojom tjelesnom masom ponekad izguraju košnice, izradili smo stabilnije podloge. To je dobro došlo i prilikom potresa. Naime, pojedni dijelovi su se pomakli, ali niti jedna košnica nije pala“, doznajemo od Đure kome je u pomoć uskočio kolega pčelar iz susjedstva. On je odmah nakon potresa pohrlio poravnati košnice koje su se pomjerile.

Kako su nedavni događaji utjecali na pčele, to se još ne može znati, tvrdi. "Vlasti se nakon potresa oko pčelara nisu puno angažirale – pitali su tko je stradao, ali za dalje nema interesa“, navodi. Kada su zvali iz Ministarstva poljoprivrede, rekao im je da je sada najvažnije pčele prihraniti, da hitno trebaju pogače. "Odgovorili su da to nitko nije tražio. Pa nisu ljudi tražili kad su im porušene kuće i moraju brinuti kako do krova nad glavom! Savez će članovima podijeliti neke novce krajem mjeseca, ali to će biti 20-30 dana prekasno“, negoduje Priljeva.

Pčele izlaze pa sada postoji strah od mraza

Obitelji Krajačić košnice se nisu prevrnule, ali ističe da ovo često podrhtavanje pčelama itekako smeta. "Zimi su u klupku, svako podrhtavanje ih razdvoji, ako je učestalo strada cijela zajednica“, upozorava Željko koji svoje mezimice često provjerava. "Već unose prah jer je proljeće uranilo, vegetacija je krenula skoro mjesec dana prerano. Sljedećih mjesec dana je najkritičnije“, ističe i dodaje kako su naznake da bi opet moglo biti mraza i da bi godina mogla biti jako loša.

Pčele na Banovini počele masovno ugibati

Od njihovih 70 zajednica, 20 je stradalo - nešto od zime, nešto sada od potresa. "Vidjet će se za nekoliko tjedana kakva je stvarna situacija“, rezignirano će. Kupcima želi poručiti neka kupuju med kod provjerenih pčelara jer su prevare vrlo česte. "Nedavno je iscurila informacija kako je kupac dao na analizu med iz velikog trgovačkog centra - nije bilo ni grama peluda u njemu“, upozorava Željko. 


Tagovi

Pčele Potres Košnice Marijana Radošević Stjepan Rožić Đuro Priljeva Željko Krajačić


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]