Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima na pčelinjaku
  • 28.12.2022. 09:00

Siječanj u pčelinjaku - što provjeriti i obnoviti?

Ako zima bude blaga, pčelar će možda morati i prihraniti pčele.

Foto: Depositphotos/vectorass
  • 2.458
  • 169
  • 0

Posao pčelara je da tijekom zime pčele na njegovom pčelinjaku imaju dovoljno meda da prezime do proljeća. Točnije, da im ne izvadi previše onog što su ionako same proizvele tijekom sezone da bi mogle prezimiti.

U našim kopnenim krajevima siječanj je obično “pravi” zimski mjesec s temperaturama koje često ne prelaze 0°C. Ako se sve odradilo na pčelinjaku, mirno će planirati poslove u sljedećoj 2023. godini, educirati se, popravljati staru, ali i nabavljati novu opremu.

Iako je u kontinentalnom dijelu Hrvatske najčešće hladan mjesec sa snježnim oborinama, često se događa da takav nije svake godine pa bilježimo i velike oscilacije temperature.

Razlike u temperaturi dan-noć su velike. Kako u siječnju, posebno radi li se o toplijoj zimi, matica već počinje sa zalijeganjem prvih jajašaca sada je potrebno osigurati da se gubitak topline u košnici tijekom hladnih noći svede na minimum. To postižemo dodatnim izoliranjem košnica najčešće na samom vrhu ispod poklopca kod nastavljača.

Pčele za vrijeme dijela mjeseca s višim temperaturama izlaze na za njihov probavni sistem važne tzv “pročisne letove”. No, izlaze u toplijim danima i glodavci.

Posebno je važno postavljanje i obnavljanje mamaca za glodavce te dakako provjera samih leta jer u slučaju toplijeg vremena oni nerijetko ulaze kroz nezaštićena leta košnica i uznemiruju pčele do te mjere da je za pčelara ta zajednica otpisana. U siječnju je uznemiravanje pčela na taj način posebno pogubno. Zbog toga ih provjeravajte redovito iako ste već na jesen osigurali zaštitu. 

Odlična je ideja imati nekoliko dodatnih rezervnih košnica, njih pripremimo tijekom zime. Postoji mnogo razloga zašto može biti korisno imati u pripremi dodatnu opremu ili košnicu.

Stare tamne izvrcane voštane okvire trebamo pretopiti. Jedna stvar koju svaki pčelar mora znati je odlučiti koliko košnica želimo imati. Da biste pravilno očistili okvire nakon mehaničkog čišćenja dobro ih je kuhati u vodi sa kaustičnom sodom. Ako vam je to komplicirano možete koristiti neki od nastavaka u njega staviti okvire i sve skupa staviti ispod posude u kojoj vrije voda. Vodena para će učiniti ostalo za vas. Okviri tada nakon sušenja mogu dobiti novu satnu osnovu i spremni su za novu sezonu.

Pčelar početkom godine odlučuje s koliko će zajednica pčelariti pa prema tome i priprema opremu uključujući i košnice i okvire. Ako ostane isti ili manji broj, postoji uvijek mogućnost dodatne zarade od prodaje košnica, matica ili samih zajednica.

Čimbenici za određivanje potencijalnog broja košnica u pčelinjaku su: zemljište, okolni usjevi, izvori vode, slobodni vremenski resursi pčelara, kapacitet prostora za košnice i slično.


Tagovi

Pčele zimi Pčelinjak u siječnju Zalijeganje prvih jajašaca Pročisni let


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]