Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rojenje pčela
  • 24.11.2022. 09:00

Rojidbeni nagon i rojenje pčelinjih zajednica - znaci i suzbijanje

Prvi znak da se pčelinje društvo priprema za rojenje je formiranje trutovskog legla, a znak da su pčele u rojidbenom stanju je izgradnja matičnjaka po krajevima saća

Foto: Depositphotos/MAJIVECKA
  • 3.539
  • 167
  • 0

Rojenje je podjela jedne dobro razvijene pčelinje zajednice na dvije, a razlikuje se prirodno i umjetno. Kako navodi Borislav Peno, viši stručni saradnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS, do njega dolazi postupno, u više faza. 

U proljeće matica intenzivno polaže jaja, što dovodi do povećanja broja mladih pčela radilica u košnici, kojima zbog intenzivne ishrane peludom bujaju jajnici zbog čega prelaze u tzv. rojidbeno stanje, čak 40 - 60 posto pčela, ističe ovaj stručnjak, dodajući da u rojidbeni zanos pada i značajan broj pčela radilica, a na kraju i sama matica.

Znaci rojenja

Prvi znak da se pčelinje društvo priprema za rojenje je formiranje trutovskog legla, a znak da su pčele u rojidbenom stanju je izgradnja matičnjaka po krajevima saća. Odnosno, u jednoj košnici njihov broj može biti od 10, 20…

"Matica ne zaliježe sve matičnjake odmah, nego postupno, u razmacima do 10-ak dana, a neposredno pred zalijeganje matičnjaka intenzivnije polaže jaja u leglo radilica, tako da pčelinja zajednica naglo ojača i može se podijeliti na dva dijela", pojašnjava.

Tijekom rojenja pčele vrlo rijetko ubadaju (Foto: Antun Karlović)

Ističe i kako zbog slabije ishrane i izostanka mliječi u hrani, matica polaže sve manje jaja, dok konačno sasvim ne prestane. Zbog toga, navodi dalje, ona postaje vitkija i lakša, što joj omogućava selidbeni (rojidbeni) let. Osim toga, ovaj stručnjak pojašnjava da nagli pad nosivosti matice uvjetuje porast broja neuposlenih radilica zbog nedostatka mladog (otvorenog) legla za njegu. 

Kada i kako zamijeniti maticu u pčelinjoj zajednici?

"Neuposlenim radilicama bujaju jajnici i počinju se sakupljati u grupe koje vise na slobodnim mjestima ili letu košnice, slabo se hrane i mirnije su", kaže i pojašnjava da pred rojenje radilice slabije grade saće, da bi sasvim prestale s ovim poslom u vrijeme izlijeganja novih matica. 

Uznemirene pčele

Sedam ili osam dana prije izvođenja prve nove matice, pčele postaju uznemirene, dok radilice koje će izaći s rojem uzimaju najveći obrok u životu, koji predstavlja značajnu rezervu meda neophodnu u doba rojenja i potrage za novim stanom.

"Neposredno pred i tijekom rojenja, pčele vrlo rijetko bodu, jer su site, malo trome i nisu ljute", dodaje. Tek kada je oko pola roja napustilo košnicu, izlazi i stara matica.

Napominje da roj čine matica, nekoliko stotina trutova i radilice svih uzrasta (kasta). Tek nastali - roj prvijenac ne leti daleko od košnice, zakači se na prvom zgodnom mjestu, obično za granu nekog drveta. Prvo slijeću radilice koje se međusobno zakače nožicama i formiraju "grozd" koji traje nekoliko sati. Napominje da "u tom periodu pčelar mora ‘brzo’ reagirati kako bi smjestio roj u novu košnicu".

Nova i stara košnica

Pčele su marljive, ubrzano izgrađuju novo saće, a matica sve intenzivnije polaže jaja, dok radilice brižno odgajaju potomstvo, kaže ovaj stručnjak pojašnjavajući ponašanje pčela u novoj košnici istaknuvši da ipak, brojnost novog pčelinjeg društva opada, jer će se prve mlade radilice izvesti tek za 21 dan.

"Ako su ishrana i vremenski uvjeti izuzetno povoljni, novoformirano društvo može doživjeti takvu razvojnu ekspanziju da se iz njega odvoji roj – parojak, a i on, iako rijetko može dati novi roj – bijela pčela", podsjeća. 

Više je faktora koji potiču rojidbeni nagon (Foto: Julijana Kuzmić)

Za to vrijeme, u staroj košnici postoji stalni priljev novih pčela, jer je matica prije odlaska položila veliki broj jaja, šest do sedam dana nakon rojenja u najstarijem matičnjaku dozri nova matica koja poruši ostale matičnjake, izlazi na sparivanje, a zatim počinje polagati jaja, tako da se društvo nastavlja normalno razvijati. Međutim, kako dodaje, ukoliko su povoljni vremenski uvjeti i ima dovoljno hrane tako da se ubrzano izvode mlade radilice, rojidbeni nagon ne jenjava, nego se pojačava. 

"I nakon 6 - 7 dana od prvog rojenja košnicu može napustiti i drugi roj drugenac, koji nije miran kao prvi, košnicu napušta čak i po lošem vremenu, leti daleko od košnice i smješta se na visoku granu", kaže Peno.

Kada rojenje počne, savjetuje da pčelar suzi leto kako bi pčele duže letjele i brže se zamorile, i našle novo mjesto blizu stare košnice. Treba pripremiti i kavez za maticu, koja se stavlja na leto u novoj košnici, a koja ne treba imati staro saće. Slabe rojeve stavljati po dva u jednu košnicu, a onu s prvijencem smjestiti na mjesto stare košnice, a staru odmah do nje.

Više je faktora koji potiču rojidbeni nagon, a ovaj stručnjak ističe sljedeće: 

  • Nedostatak životnog prostora - javlja se u doba umjerene paše, kada se zbog intenzivnog polaganja jaja, povećava broj pčela.
  • Stješnjenje legla - javlja se u toku obilne paše, kada dolazi do okruženja legla medom i peludi.
  • Smanjeno lučenje voska odnosno smanjenje prostora za gradnju.
  • Loša ventilacija - javlja se tijekom toplih perioda, naročito u košnicama s nastavcima.
  • Direktna insolacija, ovaj problem je vezan s prethodnim, podrazumijeva povećanje unutrašnje temperature košnice zbog neposrednog izlaganja košnice suncu.
  • Dugotrajne kiše sprječavaju izlazak pčela izletnica na pašu što dovodi do smanjenja prinosa nektara, polaganja jaja i razvoj legla.
  • Nedovoljno feromona matice - za normalno funkcioniranje pčelinje zajednice neophodne su dovoljne koncentracije feromona matice koji je prisutan unutar košnice. Ovaj feromon se prenosi direktno na pčele radilice u njenom okruženju.
  • Starost matice - starije matice luče manje feromona, ali legu i manje jaja čime se smanjuje količina legla u košnici. U tom slučaju pčele mogu izgraditi matičnjake tihe smjene u koje matica polaže jaja.
  • Nasljedna osobina, itd.

Suzbijanje rojenja pčela

Za suzbijanje rojenja primjenjuje se nekoliko metoda - zamjena mjesta pčelinjih društava, Lathamova metoda sprječavanja rojenja i metoda po Taranovu. Sve se, kako navodi, baziraju na oduzimanju dijela pčela i smanjenju broja jedinki u društvu što treba dovesti do prekida rojnog stanja pčelinjeg društva.

Prirodno rojenje nije poželjno i potrebno ga je spriječiti

"Metoda zamjene mjesta društva koje je ušlo u rojevo stanje sa slabim pčelinjim društvom, radimo po danu kada su pčele aktivne. Tijekom dana doći će do zamjene izletnica jednog i drugog društva što dovodi do smanjenja broja pčela u društvu koje ima namjeru rojiti se i povećanja broja pčela u slabom društvu", ističe, a ako i poslije toga društvo bude u rojevom stanju postupak se može ponoviti s drugim slabim pčelinjim društvom.

Za Lathamovu metodu je karakteristično istresanje pčela iz društva koje se sprema za rojenje. Na odabrano mjesto, ranije se u pčelinjaku pričvrsti lisnata grana da visi okačena o tronožac napravljen od letvi i svojim krajem dodiruje zemlju. Nakon istresanja iz košnice starije pčele će se vraćati u košnicu "starak“, dok će se pčele koje nisu letjele uspeti na granu i formirati "grozd“ pčela - roj.

"Kada količina istresenih pčela, uhvaćenih na grani, odgovara jednom roju treba ga zajedno s granom istresti u novu pripremljenu košnicu na satne osnove. Staro društvo je oslobođeno i trebalo bi izaći iz rojevnog stanja", pojašnjava stručnjak.

Suzbijanje rojenja po Taranovoj metodi je slična Lathamovom, s razlikom što se pčele iz društva istresaju ispred košnice na koso postavljenu dasku, a koja je od košnice udaljena oko 10-20 cm. Starije pčele koje su letjele odletjet će u svoju košnicu, dok se mlade pčele sakupljaju ispod daske formirajući grozd. Kad količina pčela odgovara jednom roju treba ga predvečer, po istom principu kao i kod Lathamove metode, prenijeti u novu košnicu i tako je smanjen broj mladih pčela.

"U suvremenom pčelarstvu prirodno rojenje nije poželjno i potrebno ga je spriječiti, odnosno vršiti kontrolirano proširenja pčelinjaka i umjetno razrojavanje pčelinjih zajednica", zaključuje Peno.


Tagovi

Pčele Rojenje pčela Pčelinje zajednice Znaci rojenja Suzbijanje rojenja Borislav Peno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]