Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena meda
  • 11.01.2021. 10:00

Rastu cene meda u maloprodaji, razlog - nestašica

Ovih dana bagremov med na kućnom pragu pčelara prodaje se za najmanje 1.000 dinara za kilogram, dok planinski livadski i lipov med koštaju 1.300 do 1.500 dinara, istražuje SPOS. 

Foto: Depositphotos/NoamArmonn
  • 5.926
  • 374
  • 0

Nestašica osnovnog pčelinjeg proizvoda ovih dana dovela je do podizanja cene meda u maloprodaji kod pčelara u celoj Srbiji, izveštava Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Podsetimo, dugogodišnji pčelar Vladimir Hunjadi u intervjuu za Agroklub rekao je da je po pitanju prinosa, svaka godina sve teža za pčele i sve je manje profitablina za pčelare. Kao najbolje godine proizvodnje pamti one pre 50, 60 godina, a poslednje tri su izuzetno loše. Ove je prema njegovim i procenama drugih pčelara, 80 odsto meda manje nego 2019.

Vladimir Hunjadi: Sve teže godine za pčele i manje profitabline za pčelare

Zbog toga je dana na tržištu ponuđeno jako malo ovog pčelinjeg proizvoda, a zalihe su sada već na izmaku.

Suncokretov i cvetni med - najjeftiniji

Ovih dana bagremov med se na kućnom pragu pčelara prodaje po ceni ne manjoj od 1.000 dinara za kilogram, dok se planinski livadski i lipov med prodaju po 1.300 do 1.500 dinara, istražuje SPOS. 

Suncokretov med, med od uljane repice, bagremčev i cvetni med imaju cenu ne manju od 800 dinara za kilogram. 

Što se tiče trgovina, kako navodi Savez, u ovoj nestašici "opet se uvlači sve i svašta", ali se nađe i bagremov med vrhunskog kvaliteta, po ceni od oko 1.800 dinara za kilogram. Na maloprodajnom mestu SPOS-ovog Pogona "Naš med" u TC Galerija u Beogradu na vodi bagremov med košta 1.550 dinara za kilogram. Planinski livadski i lipov med koštaju po 1.350 dinara, a cvetni med (mešavina suncokreta, lipe, livade i bagrema) 1.150 dinara.


Izvori

SPOS


Tagovi

Cena meda Bagremov med Cvetni med Livadski med Maloprodaja Prodaja sa kućnog praga SPOS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u