Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  •  Pčelarska godina
  • 28.02.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Topola

Rano cvetanje i kasni mraz mogu biti pogubni za pčelarsku godinu

Prošle je tako bilo, bagrem je uništen i nismo imali tu pašu koja je osnovna kod nas, kaže Radomir Ćirković, pčelar iz Topole.

Foto: Marija Lazarević
  • 416
  • 91
  • 0

Predsednik pčelarskog udruženja "Oplenac" Topola Radomir Ćirković naglašava da se pčelari ni malo ne raduju lepom vremenu koje je bilo u februaru, jer kako kaže takve klimatske promene za njihovu delatnost nisu ni malo dobre. 

"Pčelama toplota više odgovara nego hladnoća u datom vremenu, više im može naškoditi hladnoća. Kad je lep dan one izlaze, a kad je hladno one su u klubetu i čuvaju leglo. Ako je potrebno, pogačama ih prihranjujemo, to je dohrana, ali ako se one dobro pripreme ništa ne treba. Jaki mrazevi i velika hladnoća nisu problem ako imaju dovoljno hrane i ako su se pripremile za zimu", kaže Ćirković i dodaje da ako potraje ovakvo vreme, pa nastupi mraz "onda sve strada i godina je za njih bude jako loša".

Toplo vreme ne pogoduje pčelama - strah od jakih jutarnjih mrazeva

"Prošle je tako bilo, bagrem je uništen i nismo imali tu pašu koja je osnovna kod nas."

Nepredvidive godine

Ovaj pčelar napominje da upravo zbog temperaturnih osilacija i klime koja se pomerila, dolazi do varijacija u proizvodnji meda, pa tako njegovo pčelarsko udruženje beleži dobre i loše godine kada je ova proizvodnja u pitanju.

"Kada vratimo unazad mogu reći da smo imali svega nekoliko dobrih godina kada je proizvodnja meda bila na zavidnom nivou, sve ostalo je bilo jako loše. Evo, 2013. godine na nivou udruženja bilo je 30 tona meda, dok smo 2014. godine imali svega 4,2 tone i to je bila jako loša godina. Potom, 2015. godine bilo je 40 tona, a onda sledeće 2016. opet malo samo 6,5 tona, 2017. godina imali smo 16,5 tona da bi 2018. godina za nas bila najbolja sa rekordnih 45 tona", kaže i dodaje da su zadnje tri godine prilično slabo, 2019. bilo je 11 tona, 2020. - 23,5, a prošle  2021. - 13 tona.

Po prinosima, najbolja bila 2018. godina

"Ove varijacije su uglavnom posledica kasnih mrazeva i stradanja cvetova jer onda nema paše."

Realna cena meda oko 10 evra?

Da je za pčelarstvo potrebno puno ljubavi ali i znanja potvrđuje nam naš sagovornik koji je u ovom kraju poznat pod nadimkom "Ćira". Ovaj poznavalac pčela naglašava da sve više mladih započinje pčelarsku proizvodnju, međutim, kratko ostaju u tom poslu. 

"Pčelarstvom se bavi samo onaj ko voli, ja imam oko 120 košnica. Iako pamtim svega nekoliko dobrih godina, vredno radim svake godine i skoro svakoga dana, jer oko pčela ima puno obaveza. Mladi sada kupe košnice i krenu u taj posao misleći dobra je zarada, ostanu tu nekoliko godina i onda se razočaraju kada dođu loše godine i odustanu. Mora se ići korak po korak", kaže Ćirković. 

Radomir Ćirković brine o 120 košnica

Ćirković je mišljenja da je cena oko 10 evra za kilogram meda, realna i da sve niže od toga uglavnom nije pravi med, jer je kako kaže, ne logično da prodajna cena bude niža od otkupne.

"Cena u otkupu je oko sedam evra, prodaja je oko 10 evra, to su realne cene. Ako je u trgovini oko 300 ili 400 dinara tegla, dakle manje nego na otkupu, tu logike nema i sigurno to nije pravi med. Nema tu mnogo filozofije, pčela napravi med, mi ga samo izvrcamo i prebacimo u ambalažu, to je sva tehnika i svaki pčelar to zna i ako radi pošteno tako je. Sve ostalo što bi se radilo ili korigovalo od onoga što je pčela dala ne bi moglo da se nazove pravi med."

On ističe da računice u ovom poslu ima, ali pčelar ne može biti svako. Prema njegovim rečima, pčelarski zanat se ne uči na internetu već se mora pročitati bar 30 knjiga o ovom poslu pa se tek tada može reći da se pčelarstvo poznaje i uspešno radi.  

Topolsko Udruženje od 1934. godine.

Koliki je značaj udruženja i zajedničkog pojavljivanja na tržištu, prepoznali su pčelari u Topoli, još pre više od 80 godina. Kako su godine prolazile, tako je i udruženje pretrpelo razne promene ali ipak do današnjeg dana opstalo je na ovim prostorima. 

"Od 1934. godine postoji pčelarsko društvo u Topoli, koje je tako trajalo do pedesetih godina pa je 1964. ponovo osnovano kao 'Matica Topola' sve do 2012. godine, a onda se nije preregistrovalo u APR -u, tako da smo 'Oplenac Topola' osnovali te godine i od 2013. postojimo pod tim drugim nazivom. Ipak, svih ovih godina bilo je pčelara i nad njima udruženja i nikada nismo dozvolili da se raspadnemo i da ne postojimo", kaže Ćirković i dodaje da trenutno broje 35 članova i raduju se novim, kao i to da podrška lokalne samouprave veoma znači. 

"Korona nas je malo omela, ali ipak organizujemo predavanja, dobijamo subvencije u šećeru, dobro funkcionišemo."


Tagovi

Pčelarska godina Pravi med Lažni med Radomir Ćirković Mraz Rano cvetanje Pčelarsko udruženje "Oplenac"


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.