Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 25.04.2020. 10:30

Pripremite pčele za bagremovu pašu

Tijekom travnja u košnicama ima sve više nektara i cvjetnog praha, a pčele se pripremaju za bagremovu pašu. Ojačavaju se pčelinje zajednice, a to se postiže izmjenom mjesta nastavaka, prihranjivanjem, spajanjem slabih s jakim društvima.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.892
  • 51
  • 0

Pčele u travnju uveliko posjećuju cvjetove voćaka i livadskog bilja i u košnice unose obilje nektara i peludnog praha. Oni pospješuju razvoj pčelinjeg gnijezda i doprinose snaženju društva poslije prezimljavanja.

Košnice se otvaraju po lijepom vremenu, kada nema vjetra i kad je temperatura iznad 16 stupnjeva. Prvo se utvrđuje jačina zajednice, zatim količina legla, zalihe hrane, zdravstveno stanje pčela i kvaliteta saća. Ovi podaci su neophodni da bi se društvo eventualno pojačalo ili iz njega pčele oduzele i dodale slabijem.

Travanj je vrijeme za proširivanje košnica, provjeru broja pčela i jačanje zajednica

"Ako je leglo kompaktno i jasno se ocrtavaju šestostrane radiličke stanice s poklopcima svježe boje - znači da je zdravo. To je, ujedno, i dokaz da je matica kvalitetna. Šareno leglo, izmiješano s nepoklopljenim, ukazuje na neki nedostatak i lošu kvalitetu matice. Zbog toga treba pažljivo pregledati i poklopljeno i nepoklopljeno leglo, a istovremeno se uvjeriti jesu li ličinke zdrave", kaže pčelar Spasoje Rajović i dodaje da se količina meda procjenjuje po težini ramova.

Prilikom podizanja okvira provjerava se i saće. Izvitopereno, staro i pljesnivo se odstranjuje ili pomiče na kraj košnice.

Prihrana šećernim sirupom za najbolje rezultate

Ako se pčelama ostavi malo hrane pri uzimljavanju, naročito cvjetnog praha, bit će usporen razvoj legla, ali i glavne paše. Zbog toga je u travnju neophodno prihranjivanje, a po potrebi se iz rezerve dodaju ram ili dva, meda i peludnog praha.

Na ovaj način pčele se potiču da bolje pripremaju stanice (ćelije) za novo leglo, obilnije hrane maticu i češće izlijeću iz košnice. Najbolje rezultate daje šećerni sirup u odnosu 2:1. Izuzetno, ako je proljeće hladno i kišovito, pčele se prihranjuju šećerno - mednim tijestom ili pogačom. Svaki drugi dan daje se 250 - 300 grama sirupa, isključivo u večernjim satima. Tada se ni kap ne smije prosuti, da se ne bi izazvala grabež.

Zamjenom nastavaka do jakih društava

U ovom mjesecu se na gornjem nastavku jakog društva nalazi se pet - šest ramova, pelud i nektar. Kada se saće popuni, matica prestaje razvijati leglo, iako u donjem nastavku ima praznih radiličkih stanica. Mnoštvo mladih pčela koje će se potom izleći prelaze u donji dio, a za njima i matica.

"Ovaj proces traje nekoliko dana i nepovoljan je za razvoj zajednice, a može se izbjeći pravovremenom izmjenom mjesta nastavaka. Gornji se postavlja na podnjaču, a donji na njegovo mjesto i prekriva plastičnom folijom jer se tu nalaze leglo, matica i najveći dio pčela. Mlade pčele ubrzo prelaze u gornji nastavak i pripremaju stanice, u kojima će se za nekoliko dana također nalaziti leglo", kaže Rajović i naglašava da će leglo poslije desetak dana biti poklopljeno, a iz donjih stanica ispilit će se pčele.

Na taj način stvaraju se uvjeti za novu izmjenu nastavaka, a postavlja se i treći i prekriva folijom. Prvom zamjenom se ubrzava, a drugom ojačava zajednica pred bagremovu pašu.

Pčele će se prilagoditi organizaciji jake zajednice

Zajednice bez matice ili s malo pčela mogu se spasiti na dva načina. Ako nemaju maticu, a dovoljno su jaka, njima se dodaje ona iz rezerve. Suviše slabe zajednice, bez obzira na to imaju li maticu, što prije treba spojiti s jakim ili osrednjim društvom. Samo u tom slučaju spajanje će biti korisno jer će se one prilagoditi radu i organizaciji jake zajednice.

Prilikom spajanja oba pčelinja društva se poprskaju nekom mirišljavom tekućinom i dobro nadime. Zatim se loša matica odstrani pa se u košnicu s jakim društvom iz slabijeg dodaju ramovi s leglom i medom. Prethodno se izvade one prazni da bi se oslobodio prostor.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Matica Prihranjivanje sirupom Jake zajednice pčela Priprema za bagremovu pašu Grabež Prihranjivanje pčela


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!