Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 16.03.2019. 15:00

Priprema pčelinjih društava za bagremovu pašu

Pčelari krajem marta ili u aprilu moraju da obave glavni pregled društva. Ovaj posao treba da obave kada je toplo vreme, bez kiše, jakih vetrova i temperature preko 20 Celzijusovih stepeni.

Foto: Bigstockphoto/maria-anne
  • 4.254
  • 268
  • 0

Uspeh pčelarske proizvodnje uglavnom zavisi od bagremove paše. Otuda je neophodno što bolje pripremiti pčelinja društva kako bi spremno dočekala glavnu pašu.

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Pljoprivredno stručnoj službi, ističe da je svako zdravo pčelinje društvo sa dovoljnim brojem pčela, odnosno više mladih pčela, medom, kvalitetnom maticom, cvetnim prahom i pravilno izrađenim mladim saćem spremno za bagremovu pašu.

Za opremanje pogona za prikupljanje i plasman meda nedostaje 250.000 evra

Pregled pčelinjeg društva

Da bi postigli ovaj cilj pčelari krajem marta ili u aprilu moraju da odrade i glavni pregled društva. Ovaj posao oni treba da obave kada je toplo vreme, bez kiše, jakih vetrova i temperature preko 20 Celzijusovih stepeni. Tom prilikom obavezno treba da izvade materijal za utopljavanje kako bi se osušio na suncu ili da ga zamene novim. Tokom pregleda treba da utvrde jačinu i zdravstveno stanje pčelinjih društava, količinu legla, kvalitet matice i hrane.

Tokom pregleda pčelari treba da utvrde jačinu i zdravstveno stanje pčelinjih društava (Foto: Gordana Nastić)

Cvetanje biljaka stimuliše pčele da šire gnezdo

U drugoj polovini marta dolazi do cvetanja većeg broja biljaka, a samim tim i do većeg unosa nektara i cvetnog praha u košnici. Sve to predstavlja veliki stimulans za širenje i razvoj legla i izraženiji je ukoliko je lepo i toplo vreme.

"Zato pčelari proširivanje pčelinjeg gnezda rade kada u košnici postaje tesno i kada broj mladih pčela prevazilazi broj zimskih pčela. Ovaj posao nikako ne treba da obave ranije jer može doći do nazeba legla, a nikako ne smeju i da zakasne jer mogu da uspore razvoj legla. Pčelari počinju proširivanje kada se krajnji okviri u gnezdu zaposednu pčelama. Tada se ubacuju satne osnove i saće do krajnjih okvira sa leglom, a kod jakih društava može i u centar", priča Zafirović.

Dino Haračić: Uginula zajednica pčela nije sramota, ali je opasnost

On podseća pčelare da se stimulativno skidanje mednih poklopaca najčešće sprovodi na srednjim satovima na kojima se oko legla nalazi stari ili kristalni med. Taj med ometa brzo širenje legla, pa je zbog toga neophodno na svakih četiri do pet dana otvarati ili viljuškom izgrebati sa obe strane četvrtinu sata i poprskati toplom slabo osoljenom vodom. Jedna od stimulativnih metoda je i prihranjivanje toplim sirupom (šećer : voda = 1:1) u količini od 0,3l.

Obavezno prihranjivanje

Skupljanje cvetnog praha i propolisa je, u ovo doba godine, veoma važan posao za pčelare.  Pčelama je za normalni razvoj potrebno negde oko 1/3 od unetog polena. Pravo vreme za postavljanje sakupljača polena i propolisa je kad se rascveta voće. Za polen se mrežica stavlja iznad podnjače, a za propolis na gornji nastavak preko satonoše ispod poklopca.

"Ako pčelar pri pregledu ustanovi da nema dovoljno hrane tada će u odnosu na spoljnu temperaturu prihranjivanje obaviti na dva načina. Ukoliko je temperatura noću manja od 10 Celzijusovih stepeni prihranjivanje će obaviti pogačama (šećerno – mednim ili šećernim) ili dodavanjem okvira sa medom. Ukoliko je temperatura preko 10 Celzijusovih stepeni za prihranu koristiće šećerni sirup ( šećer : voda = 2:1)”, naglašava Srđan Zafirović.

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Pljoprivredno stručnoj službi (Foto: Gordana Nastić)

Zamenu saća je najbolje uraditi kada je dobra paša

Stručnjaci vranjske Poljprivredno stručne službe savetuju pčelarima  da je poželjno da svake godine zamene ¼ starog nepravilnog saća. Zamenu saća je najbolje uraditi kada je dobra paša sa dosta polena i to u aprilu. Za razavoj pčela neophodne su i velike količine vode, pa treba aktivirati pojilo koje će biti na suncu i uvek imati vodu. Pojilo povremeno treba čistiti i dezinfikovati.

"Pred glavnu pašu pčelari treba da dodaju i nastavke kako pčelinje društvo ne bi dobilo nagon u jeku paše za prirodno rojenje, koji bi bio jači od nagona za skupljanje hrane, a samim tim bi izgubili glavnu pašu. Dodavanje nastavka se obavlja u popodnevnim časovima na temperaturi preko 20 Celzijusovih stepeni, kada u košnici ima 8-9 okvira sa leglom  i kada su ulice posednute pčelama", navodi Zafirović.

Profesor biologije napustio prosvetu i posvetio se pčelarstvu

Spajanje nedovoljno razvijenih pčelinjih društava obavlja se 10 do 15 dana pre cvetanje bagrema direktnom ili indirektnom metodom. Najčešće slabo društvo se spaja sa jakim pri čemu u novom društvu je matica iz jačeg društva. Pčelar svojim pravilnim radom potpomaže stvaranje jakog i zdravog društva koje će biti spremno da iskoristi glavnu pašu.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčelinje društvo Srđan Zafirović Med Pčele


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.