Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnice
  • 25.07.2020. 18:00

Premestio 1.200 košnica na granicu da bi ih spasao od uginuća

Zbog sve većeg korišćenja pesticida na usevima, Dobromir Eneva je svoje košnice morao da premesti na granicu sa Grčkom da bi ih spasao od uginuća.

Foto: Jumpstory
  • 424
  • 25
  • 0

"Svuda oko nas mirišu majčina dušica, kamilica, origano, jagode, neven i desetine drugih biljaka koje moje vredne pčelice svakodnevno obilaze“, započeo je priču za agronovinite, tridesetdevetogodišnji pčelar Dobromir Eneva.

Pre dve godine je sa porodicom odlučio da počne da se bavi pčelarstvom, a svojih, sada trenutno 1.200 košnica, smestio je u podnožje Istočnih Rodopa u Bugarskoj. Priznaje i kako ih je bilo mnogo više, oko 2.300, ali zbog nedavnog razvijanja intenzivne poljoprivrede u tom području i stalnog tretiranja useva pesticidima određen broj pčela nažalost je uginuo. 

Da bi ih spasao, počeo je da proučava gde je u Bugarskoj priroda čista i bez industrijskih zagađivača, a istovremeno i bogata medonosnim biljkama. Tako je otkrio divlje prašume u blizini granice sa Grčkom i svoje košnice smestio 20 km jugoistočno od Ivajlovgrada. 

Revizorski sud EU: Mere za zaštitu pčela i drugih oprašivača uglavnom neefikasne

"Tamo, uz reku Ludu, pčele imaju obilje pašnjaka i desetine hektara mirisne majčine dušice od koje proizvodim med. Ima vrlo prijatan ukus, nežnu bakarnu boju, finu strukturu i intenzivnu aromu. Dobar je protiv prehlade, respiratornih infekcija, kašlja i kožnih bolesti. Redovnim unosom meda od majčine dušice smanjuje se rizik od raka dojke, endometrijuma i prostate“, pojašnjava Eneva. 

Pčelari zatražili pomoć od  države

Podsećamo, masovno uginuće pčela u bugarskom selu Petokladentsi i u oko 60 kilometara udaljenom Plevenu, zabeženo je od 10. do 13. maja. Što je najgore, to nije prvi put već se dešava tri godine zaredom. Tamošnji pčelari su odmah nakon uginuća napisali prijavu Regionalnoj upravi poljoprivrede, a sutradan su stigli vladini službenici i veterinari da bi uzeli uzorke uginulih pčela i useva u blizini mesta trovanja.

Uzorci su poslati u laboratoriju Primorisa u Plovdivu, a rezultati su objavljeni 22. maja. Otkriveno je da se u uginulim insektima nalazi aktivna materija tiametoksam koja je zabranjena za upotrebu u Evropskoj uniji od decembra 2018.  godine. Iz istog razloga su zabranjene i neke druge hemijske supstance, uključujući klotianidin i imidakloprid.

Treća godina zaredom pomor pčela u Bugarskoj - krivac zabranjeni tiametoksam?

Nacionalno naučno udruženje pčelara (NNAP) zatražilo je od Ministarstva poljoprivrede stvaranje posebnog fonda koji će finansirati sve troškove izazvane trovanjem pčela pesticidima. 

"Kada se utvrdi da je poljoprivrednik imao direktan kontakt sa uzrokom trovanja novac će dati u fond, a pčelaru će on u što kraćem roku biti uplaćen kako ne bi došlo do podizanja tužbe“, pojašnjava Ilija Tsonev iz NNAP-a i dodaje da će se tako i sami ratari i drugi uzgajivači koji koriste pesticide odgovornije ponašati. 


Tagovi

Bugarska Košnice Pčele Pesticidi Fond Uginuće pčela Prijava


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu