Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 13.09.2021. 07:30

Požari u Grčkoj uništili sektor meda - stiže jeftin uvoz i lažni med?

U idućih 30 godina Grčka bi mogla ostati bez 300 tisuća tona meda jer je toliko potrebno da se obnovi šuma borova stradala u požaru.

Foto: Depositphotos/mac_sim
  • 968
  • 10
  • 0

Prema procjenama ovog su ljeta požari u Grčkoj uništili više od 10 tisuća pčelinjih košnica. "Iz tog je razloga tamošnje tržište ostalo bez isto toliko tona borovog meda", kazao je za euractiv Fereico Facchin, savjetnik za politiku i stručnjak za med u Europskom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca.

Izgorjela su područja koja su najproduktivnija u toj proizvodnji kao što je otok Evia koji čini čak trećinu tamošnje proizvodnje ove namirnice. Grčka je 2019. godine proizvela nešto više od 22 tisuće tona ovog proizvoda, stoji u podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) pri čemu borov čini 70 posto ukupne proizvodnje.

"Za sektor koji je već pod pritiskom, ovo je dodatan udarac", naglasio je Facchin. Pčelari će dobiti potporu u iznosu od 70 eura po košnici iz nacionalnog programa osiguranja te 12 eura od Europske unije. No, savjetnik napominje da je to samo kratkoročno rješenje istaknuvši da je za obnovu borove šume potrebno 30 godina.

Radi toga je procijenjeno da će ta zemlja u tom periodu izgubiti čak 10 tisuća tona meda godišnje što je ukupno 300 tisuća u narednim desetljećima. Problem stvaraju i klimatske promjene koje bi stvar mogle dodatno pogoršati.

Povećanje uvoza u EU

Gubitak stabala izazvao je zabrinutost zbog porasta uvoza donoseći sa sobom povećan rizik od potencijalnih prijevara. "Izgubit ćemo velike količine meda, ali potrošači će ga nastaviti tražiti na policama trgovina. To će svakako povećati njegov uvoz u EU", pojasnio je savjetnik Copa-Cogece.

Naime, EU je drugi najveći svjetski proizvođač ovog proizvoda nakon Kine, s oko 280 tisuća tona godišnje. Osim toga, ovaj je sektor od vitalnog značaja i za oprašivanje usjeva. Grčka najviše meda uveze iz Ukrajine i Kine i to oko 40 posto.

Iako je udruga poljoprivrednika naglasila da nije protiv trgovine, Facchin je istaknuo kako preplavljanje tržišta jeftinim medom predstavlja rizik za cijeli sektor. Prema njemu, prosječni troškovi proizvodnje u EU iznose od 3,8 do 4 eura po kilogramu, dok kilogram uvezenog razrijeđenog može koštati samo 1,45 eura.

"Profesionalni se pčelari ne mogu natjecati s tako niskim cijenama", kazao je Facchin upozorivši na ponudu jeftinog proizvoda koji se najčešće razrjeđuje šećernim sirupom.

Potrebno bolje označavanje

"U današnje se vrijeme koriste tehnike za krivotvorenje koje je teško odgonetnuti jer su metode otkrivanja zastarjele", napomenuo je. Kritizirao je i činjenicu da trenutno ne postoje smjernice za cijelu EU koje postavljaju zajedničke kriterije za laboratorijsko ispitivanje. 

Još jedno područje koje bi pomoglo u jačanju sektora je ponovno razmatranje označavanje podrijetla, a svi potrošači žele bolju informiranost o proizvodima na policama trgovina.

Istine i zablude o medu: Kako prepoznati pravi

Prema Facchinu na etiketama je označeno dolazi li proizvod iz EU, izvan EU ili kao mješavina. Osvrnuo se na činjenicu da proizvođači mogu pomiješati med koristeći samo jedan posto iz zemalja EU, a preostalih 99 posto iz trećih zemalja no na etiketi će pisati da on i dalje ima podrijetlo iz EU, što može zbuniti potrošače.

On se, naime, ne protivi miješanju već je pozvao na označavanje koje će proizvođačima biti jasnije. "Ono je jednostavno i učinkovito će pomoći unutarnjem tržištu i proizvodnji u EU, a potrošačima će dati više informacija", zaključio je. 


Tagovi

Grčka Požari Med Borov med Krivotvoreni med Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.