Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od poplava
  • 02.06.2014. 11:40

Pomozimo pčelarima s poplavljenih područja!

HPS je zamolio sve pčelare u Hrvatskoj da se uključe u akciju prikupljanja kompletnih zajednica kako bi pomogli pčelarima s poplavljenih područja.

Foto: depositphotos.com
  • 1.086
  • 41
  • 0

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održan je sastanak pčelara Vukovarsko-srijemske županije kako bi se sagledali gubici koje su pčelari pretrpjeli na poplavljenim područjima županjske Posavine. Sastanku je nazočan bio i tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Tomislav Gerić.

"Na poplavljenim područjima računamo da je stradalo oko 2.000 košnica. Znamo pouzdano da je uništeno 1.000 košnica u poplavama, a procjenjujemo da će bar još 1.000 njih stradati pa računamo da je šteta za 2.000 košnica negdje oko dva milijuna kuna, ako se računa 1.100 kuna po košnici. Pritom u to nisu uključene štete na pčelarskom priboru i opremi uništenoj u poplavi. Pored toga nam se ove godine dogodilo da se na elementarnu katastrofu nadovezala elementarna nepogoda na širem području Hrvatske i u našoj županiji pa imamo oko 10.000 košnica koje su prosječno izgubile pet kilograma meda prinosa na tri propuštene paše. Procjenjujemo da je ukupna šteta za sada oko tri milijuna kuna", istaknuo je Danijel Kunodi, dopredsjednik Udruge pčelara Nektar Vinkovci. Riječ je o golemom gubitku za pčelarsku proizvodnju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj su pčelari prije poplave raspolagali s 12.000 pčelarskih zajednica.

"To su neviđene štete. Primjerice, pčelar Marijan Kovačević iz Račinovaca izgubio je 220 pčelinjih zajednica. Pod vodom mu je ostala sva oprema, a mogu reći kako je imao opremu koju bi većina pčelara Hrvatske mogla samo poželjeti. Tomislav Jaružanin iz Gunje izgubio je 135 košnica, Stjepanu Babijanskom iz Đurića voda je potopila 77 košnica, Zijad Biserović iz Gunje također je pretrpio ogromne gubitke", naveo je Nikola Agelić, predsjednik Udruge Pčelari Cvelferije. To su samo neki primjeri koji govore u kojoj je mjeri ova nepogoda pogodila pčelare, ali i sve ostale poljoprivrednike. No ti gubici nisu jedini, jer na tom je poplavljenom prostoru pčelarstvo potpuno izgubljeno za cijelu ovu godinu, s obzirom na to da i preživjele pčele više nemaju pašu na kojoj bi uopće skupile nešto meda.

"Moje pčele koje su ostale u Gunji, one su sve potopljene, odnosno nema ih više. Imao sam 50 košnica, jedan mali dio sam uspio spasiti, no većina je potopljena. Osim košnica, uništena mi je kompletna oprema, tako da financijski gubitak koji sam pretrpio iznosi oko 100.000 kuna'', rekao je pčelar Krunoslav Lovrić iz Gunje. Kako kaže, ne zna otkuda započeti. U Jankovcima ima 48 košnica, ali su tako pčele gladne jer kada je bagrem cvjetao, bile su kiše. Sada ih namjerava prenijeti u Gunju jer dolazi cvatnja lipe, ali se boji da lipa nije zagađena. „Ako i njih izgubim, ostat ću bez i jedne pčele", navodi dodajući kako mu je uništena i sva oprema te nema niti dimilicu, koja je najosnovnije pčelarsko oruđe.

"U kontaktu smo sa svim pčelarima otkada se dogodila ova katastrofa. HPS je zamolio sve pčelare u Hrvatskoj da se uključe u akciju prikupljanja kompletnih zajednica kako bi pomogli pčelarima s poplavljenih područja. Kad se prikupe svi podaci s poplavljenih područja, počet ćemo donacije", izjavio je Gerić za medije. Sve donirane pčele će do 26. lipnja biti dostavljene do sabirnog centra u Spačvi te podijeliti stradalim pčelarima s dijela županjske Posavine, poznatog i pod nazivom Cvelferija te otuda i naziv udruge Pčelari Cvelferije. Taj je datum odabran zbog toga da bi se s tim pčelinjim zajednicama ipak mogla iskoristiti suncokretova paša. U Spačvi će se provjeriti zdravstveno stanje pčela, obaviti tretmani i uputiti ih pčelarima koji su pretrpjeli gubitke.

Također je postavljeno pitanje zdravstvenog stanja pčela koje su preživjele potop, što će morati utvrditi veterinarske službe kako bi na vrijeme mogle djelovati, odnosno omogućiti nastavak pčelarske proizvodnje ili čak uništiti zaražene pčele i njihova legla.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Pčele Županjska Posavina Cvelferija Pčelari Štete Košnice Poplava Sava Donacije Katastrofa Udruga Pomoć Hrvatski pčelarski savez Krunoslav Lovrić Tomislav Gerić Nikola Agelić Marijan Kovačević Tomislav Jaružanin Stjepan Babijanski


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.