Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 26.05.2019. 13:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Pomor pčela u Kikindi: Stradali rojevi u stotinama košnica

Masovni pomor pčela registrovan je u četvrtak u delu atara Kikinde, što je ojadilo veći broj pčelara nanevši im velike gubitke. Do sada je 15 pčelara prijavilo totalnu štetu. Stradali su rojevi u stotinama košnica.

Foto: Dejan Marković
  • 4.991
  • 5.524
  • 0

Masovni pomor pčela registrovan je u četvrtak u delu atara Kikinde, što je ojadilo veći broj pčelara nanevši im velike gubitke.

Po rečima predsednika udruženja pčelara Kikinde Saše Čolaka do sada je 15 pčelara prijavilo totalnu štetu u svojim pčelinjacima, a više stotina košnica ostalo je bez pčela.

"Strahujemo da to neće biti konačan crni bilans. Trovanje je zabeleženo kraj bašaidskog, novomiloševačkog i iđoškog puta, a nadležne službe obavljaju uviđaj na Vodicama. Alarmirali smo policiju, tužilaštvo, Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, veterinarsku i sanitarnu inspekciju. Oni će uzeti uzorke uginulih pčela na svim lokacijama," rekao je Čolak, a prenosi kikindski portal www.gradski.online.

Šteta procenjena na 700.000 evra 2015. godine 

Do pomora pčela dolazilo je i prethodnih godina. Slična nevolja pčelare Kikinde je zadesila 2015. godine, prenosi Dnevnik. Tada je, kako podseća Čolak stradalo ukupno 3.509 košnica, a materijalna šteta procenjena je na čak 700.000 evra. Tada je do pomora pčela došlo zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima.

Pomora pčela, takođe, bilo je prošle i pretprošle godine, ali prema mišljenju Čolaka, do ovog masovnog trovanja došlo je najverovatnije nakon tretiranja pšenice insekticidom i fungicidom.

"Bruka i sramota. Opšti pomor pčela. Neko je očigledno za pčele napravio smrtonosan koktel. Uviđaj je u toku. Tražimo sumnjive parcele i pribojavamo se da će šteta biti još veća, jer neke kolege još nisu obišle svoje pčelinjake," rekao je Čolak.

U aprilu više od 100 slučajeva pomora pčela 

Podsećamo u aprilu mesecu u Srbiji je primećeno više od 100 slučajeva pomora pčela, na pčelinjacima koji broje od 30 do 150 košnica. To su podaci Udruženja "Sačuvajmo pčele". Sredinom aprila iz sela Prilike kod Ivanjice pčelaru Aci Vujović potpuno je otrovan pčelinjak u Mrčajevcima sa 96 pčelinjih društava.

Sačuvajmo pčele: U poslednje dve nedelje više od 100 slučajeva pomora pčela

U poslednjih deset godina po informacijama sa kojima raspolaže Udruženje "Sačuvajmo pčele" u Srbiji je povećan broj slučajeva pomora pčela. Prva pojava masovnog trovanja na poljima u Vojvodini zabeležena je 2009. godine. U tom Udruženju napominju da nam medonosna pčela čitavu deceniju ukazuje na situaciju prekomerne i nepravilne upotrebe pesticida, jer njeno trovanje na našim poljima i u našim voćnjacima upravo toliko i traje. Razlika je bila isključivo u lokalitetu dešavanja kao i intenzitetu potrovanih pčelinjih društava.


Izvori

Gradski.online


Tagovi

Pčelinje društvo Med Pomor pčela Košnice Saša Čolak


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.