Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogon za prikupljanje i plasman meda
  • 25.06.2018. 14:00

Položen kamen temeljac za pogon "Naš med"

Cilj pogona je da prikuplja i plasira med pčelara sa cele teritorije Srbije.

Foto: SPOS
  • 3.347
  • 401
  • 0

Početak izgradnje pogona za prikupljanje i plasman meda "Naš med" u Rači svečano je započeto polaganjem kamena temeljca. Događaju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Projekat je započet zahvaljujući Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), opštini Rača, uz podršku Vlade i NALED-a.

"Pčelarstvo je jedna od grana koje treba da vuče celu Srbiju, a pčelari su primer za sve u Srbiji, šta može da se uradi kada se udružite i ne odustajete", rekla je Brnabićeva, dok je Nedimović dodao da bez pčelarstva nema poljoprivrede i da je novi pogon u Rači velika stvar za tu opštinu: "Ne znam bolje organizovano udruženje od pčelara, voleo bih da smo svi takvi".

Gradnja će koštati više od 830.000 evra

Površina pogona iznosi 1.480 m2 bruto, odnosno 1.308 m2 neto. Gradnja će koštati 833.988 evra, a cena opreme će biti do 200.000 evra. Cena parcele na kojoj će se graditi, sa infrastrukturnim priključcima, iznosi oko 127.000 evra. Novac je obezbeđen sopstvenim sredstvima, sredstvima iz kredita, donacijama pčelara za gradnju, ali i zahvaljujući podršci opštine Rača u iznosu od oko 380.000 evra.

Kamen
Premijerka Brnabić polaže kamen temeljac (Foto: Biljana Nenković)

Kapacitet najmanje 3.000 tona godišnje

Kapacitet pogona će biti najmanje 3.000 tona godišnje.  Med će se plasirati i u buradima i u malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Kako se navodi, potrošači u Srbiji če konačno imati priliku da u prodavnicama dođu do pravog meda, sa svim garancijama kvaliteta, potvrđenim u najboljim evropskim laboratorijama.  Pogon će obrađivati konvencionalni med, ali i onaj iz standarda kvaliteta SPOS-a "Dobra pčelarska praksa - DPP", kao ekskluzivni proizvod sa pristupačnom cenom za potrošače. 

Prodaja meda bez posrednika

Cilj pogona je da prikuplja i plasira med pčelara sa cele teritorije Srbije, stoji u saopštenju SPOS-a: "Pčelarima će biti omogućeno da sami plasiraju svoj med, bez posrednika, bez ucena nekorektnih otkupljivača, te da tako postignu realnu cenu za svoj med, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene koje nude trenutni otkupljivači meda".


Izvori

SPOS


Tagovi

Naš med SPOS Pogon za prikupljanje i plasman meda Rača Ana Brnabić Branislav Nedimović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.