Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 30.05.2023. 09:00

Podnesen zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" za med

Zahtjev za priznavanje podnio je Hrvatski pčelarski savez, a koja pravila moraju biti ispoštivana da bi se dobila ova oznaka?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.440
  • 85
  • 0

Hrvatski pčelarski savez je Ministarstvu poljoprivrede podnijelo zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" koji se odnosi na sektor proizvodnje meda.

Između ostalog u Specifikaciji stoji da med označen tim znakom proizvode pčelinje zajednice sive pčele (Apis melifera carnica) od nektara medonosnih biljaka i medne rose koja se pojavljuje na crnogoričnim i bjelogoričnim biljnim vrstama.

Sastoji se od različitih šećera, pretežno fruktoze i glukoze, kao i drugih tvari kao što su organske kiseline, enzimi, fenoli i hlapljivi spojevi, kao i ostale tvari koje potječu od prikupljanja nektara.

Pravila u proizvodnji

Njegova senzorska svojstva isključivo ovise o vrsti bilja koje posjećuju pčele. Može biti tekuće ili viskozne konzistencije, djelomično ili potpuno kristaliziran. Ne smije pokazivati znakove fermentacije i/ili organoleptičke nedostatke.

Također ne smije imati umjetno izmijenjenu kiselost ili biti zagrijavan na temperaturi većoj od 40ºC, tako da enzimi budu uništeni ili u znatnoj mjeri inaktivirani uz maksimalnu vrijednost HMF-a od 30 mg/kg. Ne smije sadržavati tragove pesticida, lijekova ili drugih tvari koje ne pripadaju njegovom prirodnom sastavu.

Kako bi med dobio ovu oznaku sve se faze u proizvodnji (paša i vrcanje) te skladištenje moraju odvijati u istoj državi. Nadalje, u procesu proizvodnje udio vode ne smije biti viši od 18,5 posto za sve vrste meda s izuzetkom meda od vriska (Satureja spp.) i vrijesa (Erica spp.) kod kojih može biti do 19 posto.

Specifikaciju proizvoda pronađite ovdje

Svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev, navode iz Ministarstva.

Zaštita od nepoštenih praksi

Inače, oni su uspostavili dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja, meda.

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda odnosno o tome da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Trenutno priznate oznake "Dokazana kvaliteta" odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća i mesa peradi, a u postupku notifikacije na EU razini su dvije specifikacije za svježe svinjsko meso te mlijeko i mliječne proizvode te u postupku nacionalnog prigovora specifikacija za juneće meso.


Tagovi

Dokazana kvaliteta Med Hrvatski pčelarski savez Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.