Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski kalendar
  • 24.08.2013.

Pčelinjak u kolovozu

Ovo je orijentacijski pregled svih preporučenih aktivnosti na pčelinjaku u kolovozu. Provedene radnje na pojedinom pčelinjaku ovisit će o vremenskim prilikama, specifičnostima podneblja i vrsti pčela kojima se gospodari

  • 7.538
  • 273
  • 0

U kolovozu su obilne pčelinje paše uglavnom završile. Ako je ljeto bilo sušno, onda su kasne pčelinje paše dodatno osiromašene. U Lici može biti još vrijeska, a u Gorskom kotaru možda zamedi jela tj. medun (medljikovac). U nizinskim krajevima primat preuzima cvat zlatošipke, te čičoka. Trutovi su istjerani iz košnice, a leglo se smanjuje. Pčele preraspoređuju zalihe meda u središte nastavka. Zbog pojave grabeži pčelinje zajednice pojačavaju stražu na ulazu u košnicu. Sada je vrijeme za pripremu iduće pčelarske godine, te za rezimiranje ovogodišnjih rezultata.

Postupci na pčelinjaku:

  • Potrebno je izvršiti detaljni pregled pčelinje zajednice prije njenog zazimljavanja. Prilikom pregleda ocjenjuje se količina meda, peludi i saća, zdravstveno stanje pčela i legla, te starost i kvaliteta matice. U košnicama su većinom prisutne stare i izrađene pčele koje će uginuti na početku zime. Zato je dobro te pčele sada iskoristiti za preradu šećernog sirupa kojim prihranjujemo, kako bi poštedjeli zimske pčele od tog zadatka i na taj način im produžili život. Samo pčele koje se izlegu u kolovozu i rujnu, pa i početkom listopada, mogu uspješno prezimiti.
  • Neki će pčelari izvrcati eventualne viškove meda jer bi oni mogli ometati formiranje zimskog klupka zbog nedostatka prostora. Ako je višak meda u košnici samo neznatan, bolje ga je ostaviti pčelama za zimsku zalihu. U slučaju da je u saću med medljikovac potrebno ga je izvrcati jer će uslijed pojave nozemoze uzrokovati više problema (medljikovac oštećuje peritrofnu membranu i olakša­va prodor uzročnika nozemoze u stanice crijeva). Neki pčelari vraćaju izvrcane nastavke u košnicu pčelama na čišćenje. Naknadno će ih izvaditi i skladištiti.
  • Da bismo kvalitetno zazimili društvo, u njemu treba biti oko 30 tisuća pčela. Kvaliteta i brojnost zajednice ovisi prvenstveno o matici. U kolovozu se treba odlučiti da li je dosadašnja matica prestara ili bolesna, te je u tom slučaju zamijeniti. Ako kroz zimu u zajednici ostane stara matica, u proljeće će se društvo sporije razvijati. Evo kako prepoznati staru maticu koja nije obilježena: Ako se u leglu među zatvorenim stanicama nalaze i stanice s otvorenim leglom, medom i cvjetnim prahom; Ako i nakon podražajnog hranjenja matica ne polaže jaja u koncentričnim krugovima; Ako se uz normalno radiličko leglo primijeti veće prisustvo trutovskog legla. U slučajevima da nema radiličkog legla, možda nema niti matice (mlada se nije uspjela oploditi, ili su se pojavile lažne). Sve navedene slučajeve treba na vrijeme prepoznati i djelovati; dodati novu oplođenu maticu ili pripojiti društvo nekom drugom društvu.
  • Raspored u košnici: Kod raspoređivanja okvira dobro je poštovati ono što su pčele zamislile, no ponekad je potrebno i intervenirati. Raspored u košnici će ovisiti o tipu košnice i veličini zajednice, no sve se svodi na par principa. U košnici se treba napraviti takav raspored da se klupko u zimi skoncentrira u sredini nastavka, a da istovremeno bude izduženo preko dva nastavka (da ima pristup do dovoljno hrane). Najčešće se skida medište i treći nastavak. Ako pčelar uklanja okvire radi sužavanja klupka, najbolje je početi s uklanjanjem 10-tog okvira s «hladne» strane košnice gdje se kondenzira vlaga. Tu se može staviti pregrada-daska. Važno je voditi računa da pčele ne zaostanu samo u donjem nastavku, jer prelazak satonoše i donje letvice u hladnim noćima predstavlja nepremostivu prepreku. U slučaju da u košnici nema dovoljno okvira punih meda, treba ih dodati (ili iz iste ili iz druge košnice). Možda je pak, pčelar prethodno dodao previše satnih osnova koje pčele nisu do kraja izgradile i matica ih ili nije zalegla, ili nije potpuno zalegla. Sada ih treba ukloniti.
Zimsko klupko

Pčele su kukci i njihova tjelesna temperatura ovisi o okolišnoj temperaturi. Mišićna aktivnost će povisiti tjelesnu temperaturu. Ako pčela leti, može održavati temperaturu višom i preživjeti hladnije dane. No, ako miruje i njena temperatura padne na 8°C više se neće moći pokrenuti. Pojedinačna pčela ne može regulirati temperaturu, ali jedna pčelinja zajednica jako je efikasna u preciznom podešavanju svoje temperature. Kada okolišna temperatura padne na oko 18°C pčele se grupiraju u klupko. Kada temperatura padne na 13°C klupko je kompletno formirano. Svrha klupka je održavanje stalne temperature pogodne za prezimljavanje pčela. Pčele u središtu jedu med, te stvaraju toplinu metabolizirajući ga u letu. Gubitak stvorene topline, pčele će regulirati širenjem ili skupljanjem klupka, u kombinaciji sa povećanjem ili smanjenjem konzumacije meda. U stručnoj je literaturi zabilježena razlika od 59°C između vanjske temperature i temperature samog klupka (-28°C vani, 31°C u klupku) . Temperatura u klupku se održava na 20°-30°C. Kada se pojavi leglo, klupko održava višu temperaturu 32-36°C.

  • Prihrana zbog nedostatka paše: Ako je nastupio bespašni period, potrebno je provesti prihranjivanje. Količina hrane koja bi trebala biti u košnici pred zimu kreće se oko 12-15 kg. Neki pčelari prihranjuju sve zajednice šećernim sirupom u omjeru 1:1, dok drugi tretiraju slabije zajednice s jačim sirupom 2:1 (šećer : voda). Svakih 2-3 dana se dodaju veliki obroci. Dodatkom velikih količina šećernog sirupa prihrana kratko traje, te se izbjegava prevelika aktivacija matice na zalegu, kako bi se što manje iscrpljivale hraniteljice legla. Pauze su potrebne kako bi pčele kvalitetno invertirale i sasušile sirup. U suprotnome može doći do spremanja sirupa s prevelikom zaostalom vlažnošću ili do naknadne kristalizacije, što ima za posljedicu proljev i nozemozu tijekom zime i proljeća.Za udaljene pčelinjake preporučuje se korištenje pogače (kilogram za desetak dana).
  • Podražajno prihranjivanje ima za svrhu poticanje matice na proizvodnju legla. Neki autori preporučuju prihranu malim obrocima od 0,5l tri puta tjedno ili češće u manjim obrocima, ali tjedno otprilike istu količinu (šećerni sirup 1:1). Podražajno prihranjivanje može trajati 2-3 tjedna. Cilj je dobiti 7-8 okvira legla jer pčele koje se sada izlegu dočekat će proljeće i odgojiti mlade pčele iduće godine.
Prihrana sirupom

Ne preporučuju svi pčelari korištenje šećera u prihrani jer neki rezultati pokazuju da pčele na šećernim zalihama prezime u većem broju, ali u proljeće ulaze oslabljene siromašnom prehranom. Na taj način ih one brojčano slabije, ali prezimljene na laganom prirodnom medu, sustignu i prestignu u razvoju. Dodatno, postoje znanstveni radovi koji krivca u izumiranju pčela nalaze i u korištenju visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa koji se koristi u SAD-u.

  • Grabež na pčelinjaku je u ovom periodu učestala. Paše je premalo i nije preporučljivo na duži period otvarati košnicu (ne duže od par minuta) pogotovo ako imate veliki broj košnica na pčelinjaku. Čak i ako zatvorite košnicu, a pčele su krenule pljačkati med, one će ostati u istom raspoloženju i dalje pokušavati ugrabiti plijen iz slabijih zajednica. Neki će pčelari ispred košnica postaviti kantu sa sirupom (2:1), a u njega staviti štapiće da se pčele ne utope. Ovo je dobar način da nahranite pčele, a spriječite grabež. No, nije preporučljivo postaviti ovakvu kantu blizu kuće. Zbog grabeži s pčelama treba raditi rano ujutro ili kasno popodne, ako je potrebno češće prekidati rad, dodatno suziti leta, prskati leta vodom i sl.
  • U kolovozu se može nastaviti ljetni sušni period. Zbog toga je jako važno i dalje održavati pojila sa svježom vodom. Neki pčelari u vodu sada dodaju preparate za preventivu od nozemoze. Voda je potrebna za pripremu hrane ličinkama, a u isto vrijeme isparavanje vode unešene u pčelinjak zrak hladi i povećava njegova vlažnost.
  • Potrebno je prekontrolirati zdravlje pčela te se pozabaviti suzbijanjem eventualnih oboljenja. Preventiva je uvijek bolje rješenje nego terapija. Ukoliko pčelar uoči promjene u ponašanju pčela, deformacije na pčelama, te neprirodni izgled poklopaca na saću, to mogu biti znaci bolesti u košnici. Kolovoz je mjesec u kojem treba paziti i na varou. Varoa se razmnožavala kroz proljeće i može u jako kratkom periodu uništiti zajednicu. A, tek nakon vrcanja eventualnih viškova meda može se krenuti s liječenjem. Dodaju se trakice za suzbijanje varoe prema uputstvima navedenim na pakiranju.
  • Pažnju treba posvetiti i skladištenju opreme. Nastavke s praznim saćem potrebno je zaštititi od voskovog moljca, a staro saće pretopiti u vosak. Ličinke voskovog moljca ubija: sumporni plin, octena i mravlja kiselina. Neki pčelari na nastavke stavljaju veterinarske preparate. Pojedini pčelari zamrzavaju rezervno saće u cilju čuvanja od voskovog moljca. Nastavci sa saćem se mogu čuvati i vani naslagani jedan na drugi i zaštićeni žičanom mrežicom od ulaska leptira moljca ili miševa.
  • Nije uobičajeno da se u kolovozu formiraju novi rojevi, ali i ta je pojava moguća. Događa se ako se npr. koriste nove kvalitetne matice. Nedostatak paše i pojava novih rojeva su pogodovni faktori za pojavu grabeži. Kod prebacivanja u novu košnicu, pčele se mogu vraćati u staru, i tada dolazi do grabeži. Zato neki pčelari smještaju novi roj prvo na privremeno mjesto do večernjih sati istog dana, pa ga onda postavljaju na stalno novo mjesto. Na ovaj način se veliki postotak starih pčela vrati u prvotni roj i makar zapamte mjesto novog roja, sutradan ga ne mogu pronaći. U slučaju da se grabež ipak pojavi, najbolje je napadnutu košnicu premjestiti, leto suziti samo za ulaz jedne pčele, a na mjesto stare košnice postaviti jednu praznu košnicu iste boje i otvorenog leta.
  • Zbog povećanog broja osica i stršljenova preporučuje se postavljanje više lovilica na pčelinjaku (npr. plastične boce punjene s 4dl piva i malo šećera),
  • Ukoliko su neki medišni nastavci oštećeni ili se oljuštila stara boja, topli kolovoški dani su povoljni za njihovu popravak i farbanje.
  • U kolovozu je najpogodnije vrijeme za sijanje nekih medonosnih biljaka koje cvatu u travnju kao što je uljana repica, ostalih varijeteta iz roda Brassica, facelije i dr.
  • Ukoliko pčelar u ovom periodu sastruže propolis s okvira i medišnih nastavaka, sakupljeni propolis se odmah treba upotrijebiti za pravljenje različitih preparata-alkoholne otopine, mljevenje i miješanje s medom i sl.
  • Sada je vrijeme da se pčelari počnu sastajati u svojim pčelarskim društvima, uspoređivati iskustva u ovogodišnjoj sezoni, te dovršavati evidenciju o ovogodišnjim prinosima i prihodima.

Početkom kolovoza završava stara i počinje nova pčelarska godina. Pčelar će za bolji prinos sljedeće sezone upotrijebiti ovogodišnja iskustva u kombinaciji sa stručnim savjetima. Dobra priprema je ključna za kvalitetno prezimljavanje zajednice i brzi razvoj sljedećeg proljeća. Lokacija, mikroklima pčelinjaka, te kvaliteta društva određuje pčelarevo postupanje pred jesen. Uočavajte i najmanje promjene, te se raspitajte u svojoj pčelarskoj udruzi.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčele Prihrana Šećerni sirup Med Prezimljavanje Pčelarstvo Kolovoz


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić