Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 04.12.2017. 18:00

Pčele nisu sigurne ni u jednom dijelu svijeta?

Neonikotinoidi utječu na mozak oprašivača, utječući na njihovu sposobnost učenja i pamćenja. To je smrtna kazna za pčele.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 1.847
  • 458
  • 0

Oko tri četvrtine cijelog svijeta zaraženo je pesticidima koji štete pčelama, pokazala je nova studija. Iako su razine pesticida bile ispod granice koja se smatra sigurnom za ljudsku potrošnju, dovoljno je insekticida koji štete oprašivačima. Nalazi pokazuju da, kako je jedan od autora studije rekao, "gotovo nema sigurnog mjesta za pčelarstvo".

Znanstvenici su analizirali 198 uzoraka meda sa svih kontinenata, osim Antarktike, na pet vrsta pesticida nazvanih neonikotinoidi, koji su poznati da štete pčelama. Pronašli su barem jedan od pet spojeva u većini uzoraka, s najvećom onečišćenjem u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Rezultati su objavljeniu časopisu Science, navodi theverge.

Najčešće korišten insekticid

Neonikotinoidi, jedan su od najčešće korištenih insekticida u svijetu. Poznato je da utječu na mozag oprašivača, utječući na njihovu sposobnost učenja i pamćenja.

To je smrtna kazna za pčele, koja ponekad leti do sedam milja daleko od svoje košnice kako bi prikupila nektar i pelud te se treba sjetiti kako se vratiti.

Kemikalije ih također čine osjetljivijima na parazite i bolesti, kaže koautor studije Edward Mitchell, voditelj Laboratorija za biologiju tla na Sveučilištu u Neuchâtelu, Švicarska.

Većina onečišćenja kreće od tla

Ovi su pesticidi djelomično krivi za svjetski pad pčela, koje su ključne za oprašivanje usjeva voća i povrća. Više od 15 milijardi dolara godišnje američkih usjeva oprašuju pčele.

U 2013. Europska je unija zabranila korištenje tri vrste neonikotinoida na usjevima koje posjećuju pčele. No, budući da se ti pesticidi koriste za premazivanje sjemena usjeva, većina se onečišćuje u tlu, kontaminirajući okolno divlje cvijeće i druge usjeve. Čak i u sitnim dozama, te kemikalije mogu naštetiti pčelama.

"Ovi neonikotinoidi su izuzetno, iznimno toksični, do 5.000 puta otrovniji od DDT-a", kaže Mitchell.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.