Kod proizvodnje meda najviše treba obratiti pozornost na kvalitetu, jer kvalitetan med je uspješan proizvod.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kata Mioković iz Siska s radom je počelo 2007. godine., a pčelarstvom se bave od 1997. godine.
Ističu kako kod proizvodnje meda najviše treba obratiti pozornost na kvalitetu, jer kvalitetan med je uspješan proizvod.
U ovom OPG-u proizvode cvjetni, bagremov, amorfa, kestenov, med od metvice, medljikovac kao i razne namaze,te sušeno voće u medu, propolis, imuno med, pelud.
Vremenski je teško odrediti koliko u prosjeku proizvode meda jer ovisi o raznim čimbenicima, ali neki prosjek bi bio 2 tone. Pčelarstvom se osim Kate bavi i njezin suprug pa zajedničkim trudom i radom dolaze do najboljih rezultata
Njihove su košnice smještene na 3 stacionara i jedan seleči pčelinjak.
Ljubav prema pčelama kako kaže vlasnica OPG-a Kata Mioković nastala je još u djetinjstvu, a najveća prednost kod bavljenja pčelarstvom je opuštanje kroz rad.
"Pčelarstvo je zahtjevan i naporan posao, ali pruža veliko zadovoljstvo i osobni mir", kaže Kata koja na pitanje koji je put do uspjeha i vrhunskog meda poručuje da je to kvaliteteta, upornost i ljubav prema pčelama.
Foto: Arhiva Kate Mijatović
Povezane stočne vrste
Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]
Sinonim: maron, morun, klijesten, ćestan, kostanj, goran, goraš, gorskać, krušavac | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.
Kesten ili 'žir bogova' ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44... Više [+]Tagovi
Autorica