Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele u srpnju
  • 16.07.2020. 10:30

Pčelarski radovi u srpnju: Aktualna prihrana i borba protiv varoe

Osim kemijskog tretiranja varoe, najznačajnijeg pčelinjeg štetnika, postoje i brojne druge tehnološke radnje koje treba obaviti.

Foto: JumpStory
  • 1.256
  • 49
  • 0

Srpanj je mjesec kada je većina pčelinjih paša pri završetku, ali to ne znači da nema posla. Davorin Krakar iz Požege pojasnio je na što sve treba obratiti pažnju.  

"Radovi u ovom mjesecu su mnogostruki. Prvo moramo odlučiti hoćemo li počistiti med koji je pčela pokupila s lipe i s kestena. Sljedeća glavna radnja na većini pčelinjaka je borba protiv varoe“, pojašnjava pčelar s 40-godišnjim iskustvom u ovoj grani poljoprivrede. 

Tehnološke radnje i suzbijanje

Prema riječima našeg sugovornika, osim kemijskog tretiranja varoe, najznačajnijeg pčelinjeg štetnika, postoje i brojne tehnološke radnje.   

"Već u travnju postavljamo građevnjake, a uklanjamo ih kroz svibanj i dio lipnja. Varoa se razmnožava uglavnom na trutovskom saću. Kod gospode trutova je svježije. To je na periferiji klupka, gdje je nešto niži stupanj pa im nije previše vruće. Isto tako, to leglo ima poseban miris koji privlači varou koja također preferira nižu temperaturu nego u središtu, što nam omogućava da ju već u travnju i svibnju uklanjamo iz košnice“, objašnjava. 

Jeftin uvoz, loše oznake i razrjeđivanje meda krivci za propast pčelara?

Riječ je o tehnologiji, kaže, koja  preporučuje u svim naprednim zemljama te je čak i dio njihove nacionalne strategije.

"Kad smo zimus imali predavanje, saznao sam da preko 50% pčelara već koristi građevnjake za smanjivanje broja trutova. Poslije ljetnog solsticija, nastupa period da se trutovi izbacuju van. Možete vidjeti da ispred svake košnice dosta njih pčele izbacuju kao nepotrebne. Varoe, koliko je opstalo, ima znatno manje i ne smije se dozvoliti, s obzirom na to da ona prelazi u radilišno leglo, da uzme maha“, ističe naš sugovornik.

Metoda izolacije matice

Da bi izbjegli nakupljanje kemijskih sredstava u medu ili vosku, u borbi se može koristiti i metoda izolacije matice.

"Za to je potrebno dobro se pripremiti, da su matice obilježene, jer treba svaku pronaći i zatvoriti. Međunarodna asocijacija Coloss preporučila je da to radimo do sredine srpnja. Preda mnom je puno posla pronaći matice i staviti ih u kavez", otkriva Krakar.

Gljive mogu pomoći pčelama protiv varoe?

Na taj je način zajednica poklopljenog legla, a inače se sva varoa nalazi na pčeli. "Kada se nakon 24 dana otvori leglo, pčela izađe van. Tada se zajednica tretira s oksalnom kiselinom, uobičajenom metodom, nakapavanjem isparivačima ili slično, koja je prirodno sredstvo i ne oštećuje pčelu“, prepričava. 

Meda dovoljno za domaće potrošače

U srpnju je preporučljivo prihranjivanje novih pčelinjih zajednica s novom maticom kao i ostale zajednice. 

"Poželjno je raditi s tekućom prihranom, ali nije na odmet dati i šećerno-medne pogače jer ta zajednica nema dostatan broj izletnica da bi se snabdijevala, a treba postati dovoljno moćna da može prezimiti. Ova se aktivnost obavlja do početka kolovoza kada počinje formiranje zimskih pčela. Ovdje na četvornom kilometru imamo njih barem 500", objašnjava sugovornik.

Kadulja cvjeta, ali ne medi: Suša na Lošinju ugrozila pčele i pčelare?

Kao i prijašnju, i ovu godinu, kada je riječ o količini meda bagrema, većina stacionarnih pčelara neće pamtiti po dobrom, no Krakar ističe da će količina domaćeg meda biti dovoljna za hrvatske potrošače.

"Mislim da će biti meda i za izvoz kojem je pogotovo interesantan kesten. On je na Banovini ove godine krasno dao. Baranja nikad nije prošla da nije dala dobar suncokret. Prema tome, za hrvatsku potrošnju će biti dovoljno i bagrema, tako je prošla i kadulja, a vidjet ćemo što će biti od šumske medljike", zaključuje. 

Više o suzbijanju varoe možete pogledati u videu:


Tagovi

Pčele Radovi Srpanj Varoe Matica Suzbijanje Med


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner