Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU uredba
  • 07.04.2014. 10:55

Pčelarska vozila ipak bez tahografa

Brzom reakcijom Hrvatskog pčelarskog saveza utvrđeno je da su pčelarska vozila specifične namjene te da kao takva moraju biti izuzeta iz vođenja evidencije tahografa.

Foto: depositphotos.com
  • 965
  • 58
  • 0

Pristupanjem Europskoj Uniji u Hrvatskoj je počela primjena Uredbe koja je nalaže da sva teretna vozila pa tako i pčelarska, obavezno moraju imati ugrađene tahografe. Tahograf je mjerni uređaj koji pokazuje i zapisuje na odgovarajuće tahografske listiće, parametre vožnje (brzinu kretanja i prijeđeni put) i aktivnosti vozača. Osim navedenih funkcija, tahograf može upravljati ili nadzirati različite sklopove na vozilu sukladno zahtjevima proizvođača ili korisnika vozila.

Ta vijest opravdano je izazvala strah među pčelarima jer mnogi od njih nemaju mogućnost u svojim vozilima imati tahografe. Brzom reakcijom Hrvatskog pčelarskog saveza odrađeno je nekoliko sastanaka sa Ministarstvom prometa, pomorstva i infrastrukture te Centrom za vozila Hrvatske gdje je argumentirano objašnjeno da su pčelarska vozila specifične namjene te da kao takva moraju biti izuzeta iz tog pravila, a što je omogućemo i samom Uredbom EU. Ministarstvo je odlučilo pozitivno u korist pčelara te je poslalo naputak Centru za vozila Hrvatske u kojem se navodi da su pčelarska vozila izuzeta iz vođenja evidencije tahografa.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Hrvatski pčelarski savez Pčelarska vozila Uredba EU Teretna vozila Tahograf Paramteri vožnje Mjerenje brzine kretanja Aktivnost vozača Tahografski listić


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]