Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 27.05.2022. 09:30

Pčelarima za saniranje štete od pomora 860 kuna po pčelinjoj zajednici

Program potpore za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini, pušten je u javno savjetovanje.

Foto: Depositphotos/stefanocarella
  • 1.717
  • 25
  • 0

Zbog masovnog pomora pčela u travnju i svibnju ove godine Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini.

Za to je predviđeno 1.200.000 kuna, a financijska sredstva proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima sukladno broju stradalih zajednica, a maksimalno do iznosa od 860 kn po pčelinjoj zajednici. Sredstva će se dodijeliti pčelarima kod kojih je potvrđen pomor od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske. 

Inspekcija potvrdila: U uginulim pčelama iz Nove Bukovice zabranjeni insekticidi

"Cilj je kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje. Njegova provedba izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica", objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pokriće izgubljene dobiti

Provedbom mjere iz ovoga Programa korisnicima bi se osigurala mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što bi izravno utjecalo na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Kako stoji u Programu, omogućit će se naknada za pokriće dijela izgubljene dobiti od trženja pčelinjih proizvoda (med, pelud, propolis i matična mliječ).

Potpora se dodjeljuje pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u skladu s člankom 129. Zakona o poljoprivredi, a kod kojih je potvrđen pomor pčelinjih zajednica od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske tijekom travnja i svibnja 2022. godine. 

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 5.6.2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Pomor pčela Javno savjetovanje Saniranje štete Pčelari


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.