Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni program
  • 28.11.2019. 12:35

Pčelari, objavljen je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog programa do 2022.

Program koji će, naglašavaju iz Ministarstva, omogućiti bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti uvjete za povećanje konkurentnosti u tom sektoru, provodit će se kroz osam mjera.

Foto: Pixabay/Thomas Völcker
  • 1.469
  • 146
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

Program koji će, naglašavaju iz Ministarstva, omogućiti bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti uvjete za povećanje konkurentnosti u tom sektoru, provodit će se kroz osam mjera: Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, Obnavljanje pčelinjeg fonda, Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, Praćenje tržišta i Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. pročitajte ovdje

"Nužno je očuvati kvalitetu pčelinjih proizvoda, poticati uzgoj lokalno adaptiranih pčelinjih zajednica te omogućiti daljnji razvoj i unaprjeđivanje znanja i vještina pčelara s naglaskom na mlade, a s ciljem poboljšanja ekonomske uspješnosti proizvodnje i trženja pčelinjih proizvoda", reka je ministrica Marija Vučković i dodala da je pčelarstvo uvršteno u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela pa pčelari po selećoj jedinici imaju pravo na 450 litara goriva, što ukupno iznosi 3,8 milijuna kuna oslobođenja plaćanja trošarine.

Nadalje, kažu, osnovni ciljevi Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine su: očuvanje zdrave, vitalne izvorne populacije pčela te podizanje konkurentnosti pčelarskog sektora kako bi se osigurao dovoljan broj pčelinjih zajednica za uspješno oprašivanje poljoprivrednih i samoniklih usjeva uz smanjenje gubitaka pčelinjih zajednica uslijed pojave i/ili širenja pčelinjih bolesti, osiguravanje kvalitete pčelinjih proizvoda, daljnji razvoj i unaprjeđivanje znanja i vještina pčelara s naglaskom na mlade, poboljšanje ekonomske uspješnosti proizvodnje i trženja pčelinjih proizvoda, uzgoj lokalno adaptiranih pčelinjih zajednica te suradnja u programima primijenjenih istraživanja. 

Program se izrađuje svake tri godine za naredno trogodišnje razdoblje, a za njegovu provedbu predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, od čega 50% osigurava EU proračun, navode u priopćenju. 

Ministarstvo podsjeća i na nacionalnu staklneku za med te najavljuje da će se Školski medni dan održati u cijeloj Hrvatskoj 9. prosinca 2019. godine. Djeca prvih razreda osnovne škole dobit će tad staklenku meda i edukativnu slikovnicu.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Nacionalni prgram Pčelarstvo Školski medni dan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).