Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzimljavanje pčela
  • 26.12.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Pčelari obilaze pčelinjake i nadaju se pravoj zimi posle loše godine

Pčelari se uvek plaše zime, jer smena toplih i hladnih perioda loše utiče na pčelinja društva. Najbolje je, kažu pčelari, duga i hladna zima bez oscilacija u temperaturama.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 501
  • 395
  • 0

Pčelinja društva su već u fazi zimskog mirovanja jer su temperature ispod 10 stepeni. One su u zimskom klubetu i ne izlaze napolje, osim kada ima sunčanih perioda pa one nešto hrabije napuštaju društvo. Ova zima nije počela baš najbolje što se vremena tiče, kažu pčelari i očekuju hladnu zimu bez većih osicilacija temperature i smene hladnih i toplih dana.

Pčelar iz Rume Stanimir Javorac ovih dana obilazi svoje košnice iako su pčele u fazi mirovanja. Pčelinja društva moraju biti dobro spremljena za hladniji period, jer od toga zavisi u kakvoj kondiciji će izaći iz zime.

Uzimljavanje pčela na vreme i tretiranje od varoe aromatičnim biljem?

"Redovno obilazim svoje pčele jer vremenski uslovi nisu baš onakvi kakvi bi trebalo da budu. Pčelinja društva su pripremljena za zimu što znači da sam ostavio dovoljno hrane, odnosno meda, a što je veoma važno. Pored toga, važno je da su mlade matice u dobroj kondiciji, ali i da je hrana dostupna svim pčelama", kaže Javorac.

Ako je avgustovska paša oskudna - prihranite pčele šećernim sirupom

Veoma je značajno da se u augustu i prvoj polovini septembra pčelinja zajednica nalazi na prostoru s tihom pašom. Na taj način se postiže puna aktivnost matice.

"Tiha paša sačuvaće potrošnju ostavljene zimnice prikupljene u predhodnom periodu. Tu treba naglasiti da prilikom poslednjeg vađenja meda, pčelar mora da ostavi najmanje 10 - 12 kg čistog meda. Imajući u vidu činjenicu da je avgust najtopliji mesec u godini, paša u tom mesecu je oskudna. A ako je ima, to je samo dovoljno da pčele pokriju dnevnu potrošnju", kaže naš sagovornik i dodaje da ako bude kiše i paša može da bude dobra za razvoj i pripremu društava za dobro prezimljavanje i dobar razvoj u proleće.

Javorac naglašava da se ostavi 10 - 12 kg čistog meda, nakon poslednjeg vađenja

"Ukoliko je pak nema, treba preduzeti prihranjivanje šečernim sirupom u razmeri 1:1. S tim da prethodno moramo dopuniti zalihe hrane bez obzira ima li tihe paše ili nema."

Dalje obaveze na pčelinjaku zavise od vremenskih uslova

Tokom zimskog perioda radova u pčelinjaku nema. Može se desiti neko dodatno utopljavanje pčela u januaru ili početkom februara kada matica počne da leže, jer je tada klube razuđeno i može doći do izmrzavanja. Dugogodišnji rumski pčelar kaže da sada samo obilazi društva, ali da većih radova nema.

"Da li će biti nekih radova u januaru ili februaru zavisi od vremenskih uslova. Ako zima bude jaka biće potrebno utopljavanje u tom periodu, jer je pčelinje klube tada razuđeno, pčele slabije pokrivaju saće i tada je potrebno to dodatno utopljavanje", kaže Javorac.

"Čekamo pravu zimu"

Pčelari se uvek plaše zime, jer smena toplih i hladnih perioda loše utiče na pčelinja društva. Najbolje je, kažu pčelari, duga i hladna zima bez oscilacija u temperaturama, a najgore za pčelinja društva je porast temperatura od nekoliko dana tokom zime, pa onda ponovo zahlađenje. U takvim situacijama pčelinja društva iz zimskog perioda izlaze u lošoj kondiciji, a primetni su i veliki gubici pčela.

U godinama kao što je ova opstaju samo uporni i iskusni pčelari

"Ova godina je počela loše što se nas pčelara tiče. Već sada bi trebalo da je jaka zima, da pčele u potpunosti uđu u klube, troše malo hrane i da budemo sigurni. Bilo bi dobro da je tako, pa da je dan ili dva sa temperaturama oko 12 stepeni, da pčele obave pročisni let i zbace izmet. Međutim situacija je sasvim drugačija, temperature su visoke, pa je sada rano za bilo kakvu prognozu. Čekamo pravu zimu."


Tagovi

Uzimljavanje pčela Šećerni sirup Utopljavanje pčela Ishrana pčela Zima Pčelari


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta