Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženja pčelara Loznica
  • 24.12.2017. 09:00

Pčelari iz Loznice dobijaju novu opremu

Vrednost investicije je 120 hiljada franaka, a omogućena je zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Podrinja, Podgorine i Rađevine u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj.

Foto: hamiltonpaviana / Pixabay
  • 765
  • 53
  • 0

Pčelari iz Loznice i okoline uskoro će dobiti mini laboratoriju za dijagnostikovanje bolesti pčela, mašinu za preradu voska i izradu šećernih pogača. Oprema će im biti dostupna u okviru Udruženja pčelara u Loznici.

Bolji kvalitet proizvoda

Vrednost investicije je 120 hiljada franaka, a omogućena je zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Podrinja, Podgorine i Rađevine u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj.

"Imaćemo mnogo kvalitetnije proizvode, koje će naše pčele koristiti, a to će za posledicu imati bolje zdravlje pčela i kvalitet gotovog proizvoda", rekao je za RTS Zoran Đurić iz Pčelarskog društva Loznica.

Ljiljana Nikolić, direktor RRA Podrinja, Podgorine i Rađevine, istakla je da su udruženja pčelara u ovom regionu veoma aktivna: "Oni su veoma raspoloženi da obuče mlade ljude, tragaju za podmlatkom ovog udruženja i raspoloženi su da prenesu svoja znanja i iskustva".

Pčelarstvo kao biznis

Dokaz da je pčelarstvo ovde prepoznato kao agrobiznis je porodica Ignjatović.

"Imamo više od 160 košnica. Bavimo se proizvodnjom svih vrsta meda - bagremov, lipov, suncokretov. Godišnje proizvedemo oko pet tona meda, a izvozimo u Italiju, na veliko", kaže Violeta Ignjatović, iz sela Grnčare.

Njen suprug Darko zadužen je i za izradu košnica. Kaže da od toga može lepo da se živi i da godišnje proizvedu četiri do pet hiljada košnica. Izvoze u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Foto: hamiltonpaviana / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Violeta Ignjatović Darko Ignjatović Ljiljana Nikolić Zoran Đurić Loznica Razvojna agencija Švajcarska agencija za razvoj Oprema Pčelari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.