Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra godina
  • 14.08.2022. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Pčelari dočekali dobru godinu, ali sada nedostaje staklenki za med?

U Hrvatskoj nažalost imamo samo jednu tvornicu staklene ambalaže i do jeseni ne možemo očekivati da će se negdje moći kupiti, kaže Goran Pranjić, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: Branka Sobodić
  • 3.235
  • 414
  • 0

Pčelarska sezona na kontinentalnom prostoru posljednje tri godine bila je iznimno nepovoljna i neuspješna, uz to što su se dodatno suočili i s velikim pomorom pčela na području Međimurske, Virovitičko - podravske te Bjelovarsko - bilogorske županije.

Ipak, zbog dobrog proljetnog razvoja, solidnih prinosa voćki i repice te lijepo zamedenog bagrema i lipe, hrabro gledaju u budućnost.

"Naravno pamtimo bolje godine, no u odnosu na posljednje tri, ova se pokazala jako dobrom. Vremena za opuštanje nemamo, jer već od 1. kolovoza je krenula nova sezona", kaže Goran Pranjić iz Pčelarske Udruge Bilogora - Bjelovar, ujedno i predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ.

To znači da se obavlja i prevencija i zaštita pčela od bolesti. Prije svega tu misli na varoozu koju uzrokuje grinja Varroa jacobsoni. "Ona je stalno prisutna u košnici i po tom pitanju moramo biti iznimno oprezni. U suprotnom dolazi do ugrožavanja cijele pčelinje zajednice. Također, važna je pravovremena prihrana zajednica, jer pčele u zimu ne smiju “ući” gladne", naglašava. 

Pomor pčela 

Što se tiče posljednjeg pomora pčela, nažalost, kaže, još uvijek postoje nesavjesni poljoprivredni proizvođači koji su u stanju izazvati ogromnu katastrofu. U takvim situacijama na teren izlaze službe koje putem postojećih hodograma vrlo brzo i na vrijeme reagiraju, obavljajući posao koji je u njihovoj nadležnosti.

Iza pčelara je napokon dobra godina

"Državni inspektorat je bio na terenu i odradio uzorkovanje živih i mrtvih pčela te samog meda kako bi potrošači mogli biti sigurni da nije došlo do kontaminacije. Rezultati pokazuju da je med na svu sreću ispravan, dok su površine bile tretirane nedozvoljenim sredstvima", kazuje nam dodajući da će neodgovorni poljoprivrednici biti sankcionirani, a pčelari obeštećeni, za što su već osigurana financijska sredstva.

Imali ste pomor pčela? Predajte zahtjev za potporu za saniranje štete

Trenutno se radi na tome da se što više pesticida koji štetno djeluju na pčelu u potpunosti zabrane. Međutim, upozorava, nesavjesni po njih odlaze u susjedne zemlje koji nisu članice EU, pa ih samim time još uvijek koriste. "Novčane kazne kreću se od 25 tisuća kuna za fizičku do 50 tisuća kuna za pravnu osobu", navodi Pranjić.

Na samu proizvodnju meda najviše utječu zdravstveno stanje i jačina pčelinje zajednice, starost matice u zajednici, mikrolokacija na kojoj se nalazi, kao i tehnologija pčelarenja koju uzgajivač primjenjuje. S obzirom na to da su cijene u posljednje vrijeme doslovno skočile u nebo, poskupljenje nije zaobišlo ni ovu proizvodnju.

Viša cijena meda 

"Cijena meda sada se u maloprodaji kreće od 60 kuna za cvjetni i lipov 70 kuna za bagremov i 80 kuna za kestenov med i medljikovac. Kompletna oprema i repromaterijal su znatno poskupjeli, pčelinjaci su dosta udaljeni od pčelara, što se izravno veže za potrošnju goriva", kaže napominjući da, iako je cijena sada viša, još uvijek je realnija i prihvatljivija od onih iz zemalja u našem okruženja. No, jedan od većih problema s kojima se pčelari sada susreću je nedostatak staklene ambalaže.

Rasla je cijena meda 

Postoje nacionalne staklenke za pčelare koji su potpisali ugovor za korištenje oznake “Med hrvatskih pčelinjaka".

"U Hrvatskoj nažalost imamo samo jednu tvornicu staklene ambalaže i do jeseni ne možemo očekivati da će se negdje moći kupiti", kaže Goran Pranjić poručujući svojim kolegama pčelarima i pčelarkama da svoj med, ujedno i uloženi trud u proizvodnju, otkupljivačima ne prodaju po niskim cijenama.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj pčela Dobra godina Nova sezona Goran Pranjić


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]