Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napajanje pčela
  • 04.08.2017. 12:15

Pčelama je potrebna voda - napojite ih

Kako bi se izbeglo da pčele donose u košnicu vodu koja može biti zagađena, ili da sakupljajući vodu ometaju komšije, pčelar bi obavezno trebalo da postavi pojilice sa higijenski ispravnom vodom u blizini pčelinjaka.

  • 5.361
  • 224
  • 0

Telesne stanice pčele međusobno su povezane, a celi organizam pčele je ispunjen vodom. Telo pčele sadrži četiri petine vode. Prema tome, svi biohemijski procesi se odvijaju u vodi.

U nekim procesima se voda troši, kao na primer pri cepanju saharoze na jednostavnije šećere ili pri varenju belančevina, dok se pri drugim hemijskim reakcijama, kao što je varenje jednostavnih šećera, voda oslobađa. Varenjem 10 grama šećera, oslobodi se 6 grama vode.

Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira, pa je potrebno svaki gubitak vode, koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene hrane, stalno nadoknađivati.

Voda mora biti toplija od vazduha

Osim za biohemijske procese, voda služi i za fizikalne procese u košnici. Vodu pčele koriste za održavanje konstantne temperature i vlage, posebno u okolini legla.

Vodu pčele koriste za razređivanje zaliha polena i meda za proizvodnju mleča za ishranu legla. Za ishranu 100 larvi vodu donosi pet sabiračica.

Dnevna potrošnje vode se kreće od 200 ml do 300 ml, a zabeležen je unos vode preko dve litre kod ekstremno visokih temperatura. Računa se da u sezoni pčelinje društvo potroši oko 30 litara vode.

Pčele radije uzimaju vodu koja je toplija od vazduha, a optimalna temperatura vode kreće se od 18°C do 32°C. Takođe vole slanu vodu i to najviše vodu sa koncentracijom soli oko 0,3%. Verovatno iz tih razloga rado sakupljaju vodu u okolini đubrišta. U zimskom razdoblju pčele mogu koristiti vodu koja se kondenzuje u unutrašnjosti košnice.

Kako bi se izbeglo da pčele donose u košnicu vodu koja može biti zagađena, ili da sakupljajući vodu ometaju komšije, pčelar bi obavezno trebalo da postavi pojilice sa higijenski ispravnom vodom u blizini pčelinjaka. Najvažnije je pčelama početi dodavati vodu u proleće, kada je voda neophodna za proizvodnju mleča za ishranu legla. Nedostatak vode u tom razdoblju može izazvati začepljenje debelog creva, što često za posledicu ima uginuće velikog broja pčela.

Vodu davati u ili izvan košnice

Voda se pčelama može davati u košnice ili izvan košnice. Najjednostavniji način davanja vode u košnicu je taj da se u košnicu stavi jedan ili dva okvira u koje je uz pomoć creva ili kante za zalivanje dodata voda. Ovaj način se primenjuje u slučaju hitne potrebe. Drugi način je korištenje staklenih tegli sa rupicama na poklopcu, a treći način je korištenje hranilica pomoću kojih se uz vodu mogu davati i pogače.

Kod postavljanja spoljnih pojilica, pčelar mora voditi računa da se pčele ne mogu utopiti, te da se lako čiste, kako pojilice ne bi bile izvor širenja zaraze. Za jednu pčelinju zajednicu potrebno je osigurati oko 100 cm². Za njihovu izradu koriste se različite posude sa plovcima, drvena korita, rebrasto staklo i slično. Važno je da se pojilice postave što pre u proleće i da nikada ne ostanu bez vode, kako pčele ne bi potražile vodu iz drugih izvora.

Autor i foto: dipl.ing. agr. Jaromir Vrbicky

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]