Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 26.12.2021. 16:30
  • Zagrebačka, Samobor

Pametna pčelarska vaga šalje podatke o košnici SMS-om

Da pomogne ocu pčelaru, mladi inovator osmislio je pametnu vagu koja mjeri težinu i temperaturu košnice, ali štiti i od uljeza. Pogledajte više u video prilogu.

Foto: Printscreen
  • 2.446
  • 171
  • 0

Godina na izmaku pčelarima će ostati zapamćena po prevrtljivom vremenu. Malo ih je koji su uspjeli dobiti zadovoljavajući prinos meda. Da im nije lako zna i Matija Hržić, mladi inovator iz Srednje strukovne škole u Samoboru.

Radi klimatskih promjena pčelarstvo više nije kao nekad. Kada je njegov otac želio povećati produktivnost i olakšati postupak pčelarenja, tražio je koja tehnološka rješenja postoje na tržištu. Međutim, našao je vage koje su bile preskupe, od 500 do 600 eura, a nije imao novca za investiciju u stotinjak košnica. Dodatni minus bio je i kratki vijek trajanja baterije.

Matija je odlučio pomoći svom ocu. Obzirom da je tehničke struke, naumio je izraditi pčelarsku vagu, kako kaže za 200 ili 300 kuna.

Inicijalnu verziju pametne pčelarske vage napravio je 2016. godine i postavio je na pčelinjak. Tadašnja osnovna verzija vage slala je podatke SMS-om, a danas objedinjuje osnovne funkcije vage, ali i napredne funkcije, te ima programsko sučelje.

Kako vaga služi pčelarima?

Upotreba vage je vrlo jednostavna, kaže ovaj mladi inovator. Izgleda kao standardna samo ima drugačije kućište, koje je prilagođeno LR košnici.

Pametna pčelarska vaga mjeri masu košnice, ima temperaturni senzor i senzor pokreta.

Vaga ide pod košnicu, skrivena je ispod podnice. Tako mjeri masu košnice, što je indikator za dvije stvari. Prva je imate li prirast ili pad težine košnice, to je primarna funkcija.

"Pravilnom prihranom možete sačuvati do pola kilograma meda po košnici, što vam u jednom danu može ušparati do 100 eura. Tako se vaga već u jednom danu pravovremene upotrebe isplati“, kaže.

Matijina pametna vaga ima i temperaturni senzor, kojim se može pratiti zdravlje pčelinje zajednice. Ako je temperatura oko 35 stupnjeva Celzijevih tada je sve u redu, matica je živa i plodna, ali ako temperatura padne ispod 33 stupnja to je znak da imate problem u košnici, objašnjava.

U sklopu vage nalazi se i senzor pokreta, koji ima nisku potrošnju, pa primjerice ako pčelarite u Lici i medvjed dođe do košnice, vaga pali bljeskalice i sirenu koja tjera uljeza.

"Ujutro dobijete SMS poruku s težinom košnice i odmah iz kreveta možete znati je li sve u redu“, kaže ovaj mladi inovartor.

Od ideje do realizacije put je pun prepreka. A da se radi o dobroj ideji koja može prerasti u odličnu inovaciju, prepoznao je Matijin profesor i mentor Ivan Vlajinić iz Srednje strukovne škole Samobor. On kaže da sve vrijedne inovacije poteknu iz životne potrebe.

Za svoju pametnu pčelarsku vagu Matija Hržić osvojio je nagradu inovatora "Nikola Tesla – genij za budućnost", ali i brojne druge međunarodne nagrade. 

Pogledajte više u video prilogu: 


Tagovi

Matija Hržić Inovacija u pčelarstvu Pametna pčelarska vaga Srednja strukovna škola Samobor


Autor

Mirijam Petretić Coha

Više [+]

Novinarka Agroklutura Mreža TV.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]