Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 21.05.2021. 10:30

Padavine u vreme cvetanja bagrema - zadržaće prošlogodišnju cenu meda?

Došlo je do izmrzavanja bagrema u zemljama glavnim proizvođačima bagremovog meda, te je za očekivati da njegov med itekako zadrži cenu postignutu u 2020. godini, ili da bar ona ne padne značajno, naveli su iz SPOS-a.

Foto: Bigstock/LiviuPaz
  • 186
  • 221
  • 0

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija u Srbiji (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je da je za dobar prinos bagremovog meda sada potrebno seliti pčele na drugu pašu, na lokacije gde se priprema cvetanje bagrema jer je prva bila dovoljna samo za njihov opstanak, prenosi Beta.

Nekoliko poslednjih godina velike padavine u vreme cvetanja bagrema kao i ove godine uništile su deo cveta, a niske temperature sprečile izlazak pčela iz košnica.

Da bi pčele prikupili dovoljno nektara potrebno je da noćna temperatura ne bude ispod 10-12 Celzijusovih stepeni, a dnevna ispod 23, a da je vlažnost vazduha visoka.

Zadržaće se cena iz 2020. godine

Živadinović je rekao da je prošle godine bagremov med dostigao istorijsku cenu od 6,7 evra za kilogram ili oko 790 dinara.

Raste cena bagremovog i kreće otkup meda u saću

Kako je SPOS nedavno objavio, došlo je do izmrzavanja bagrema u zemljama glavnim proizvođačima bagremovog meda, te je za očekivati da njegov med itekako zadrži cenu postignutu u 2020. godini, ili da bar ona ne padne značajno, što zavisi od količina meda koji će se prikupiti i ponuditi tržištu.

"Srbija je taj rekord ostvarila prošle godine kada je izvezeno 2.700 tona po visokim cenama, što je donelo devizni priliv od oko 15 miliona dolara", rekao je Živadinović.


Tagovi

SPOS Rodoljub Živanidović Cvetanje bagrema Bagremov med Cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB