Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima pokosila pčele
  • 08.04.2017. 10:00

Oštećeno 60% pčelinjeg fonda u BiH

Stanje je alarmantno, vladajući moraju pronaći neki način za saniranje šteta, kažu pčelari.

Foto: Pixabay/hansbenn
  • 3.439
  • 171
  • 0

Blizu 60% pčelinjeg fonda u Bosni i Hercegovini oštećeno je tokom protekle hladne zime koja je dovela do pojačanog prisustva pčelinjih bolesti. Zbog toga su iz Udruženja pčelara Tuzla istakli da je stanje alarmantno te uputili apel nadležnim kantonalnim i entitetskim ministarstvima, kao i organima lokalne vlasti, da pronađu mogućnost za saniranje nastalih šteta.

"Do ovog problema su doveli teški klimatski uslovi koji su iza nas. Za vrijeme zimskih temperatura pčele se u košnicama nisu mogle pomjerati radi hrane. Također, bolesti je bilo mnogo više te su varoa i nozemoza učinile svoje", kazala je Mubera Isajbegović, predsjednica Udruženja pčelara Tuzla za klix.

Takvo stradanje pčelinjeg fonda, naglasila je, nije se dogodilo u posljednje dvije decenije. Imaju podatke da su ljudi koji su imali 115 košnica danas ostali bez njih stotinu, kao i da oni koji su imali njih 50, sada nemaju nijednu. Katastrofe je, u određenoj mjeri, pošteđena tek Hercegovina.

Foto: Pixabay/hansbenn


Tagovi

Pčelinji fond Stradanje Hladna zima


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.