Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivni stršljen
  • 09.12.2019. 16:30

Orijentalski stršljen stigao u Sloveniju - prijetnja pčelama i pčelarima

Ovaj je stršljen poput europskog, ali je drugačijih boja i drugačijeg uzroka. Kutikula je crvenkasta, sa žutim prugama na leđima i žutim mrljama na glavi. Oni svoja gnijezda grade pod zemljom dok europski gnijezda grade na visini.

Foto: Depositphotos/tassos
  • 3.612
  • 380
  • 0

U Sloveniji se ove jeseni pojavio orijentalski stršljen (Vespa orientalis), invazivna vrsta koja bi na proljeće mogla napraviti velike štete u pčelinjacima, piše stručni časopis "Slovenski čebelar", a prenose mediji u toj zemlji. 

U Sloveniju došao iz Trsta?

Orijentalski stršljen živi u jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, Madagaskaru te u nekim dijelovima jugoistočne Europe. U Sloveniju je mogao doći iz Trsta, gdje su viđeni prošle godine. Iako ima upečatljivo svojstvo zbog čega ga nazivaju živom solarnom elektranom, pčelari i voćari nisu zadovoljni zbog njegove pojave jer im nanosi značajnu štetu.

Njegovu je pojavu prijavio pčelar 13. rujna ove godine, u mjestu Ankarana, a da se radi o orijentalskom stršljenu, potvrđeno je u Nacionalnom institutu za biologiju, pišu u stručnom časopisu. 

Drugačijih boja i uzoraka 

Ovaj je stršljen poput europskog, ali je drugačijih boja i drugačijeg uzroka. Kutikula je crvenkasta, sa žutim prugama na leđima i žutim mrljama na glavi. Oni svoja gnijezda grade pod zemljom dok europski gnijezda grade na visini - drveću, tavanima, nadstrešnicama. 

Poput azijskih koji su se već proširili na dijelove Europe, ovi predatori uzrokuju znatnu štetu u pčelarstvu jer u proljeće upadaju u košnice, uzimaju ličinke, med, pelud, ali i pčele te ih nose u svoja gnijezda kako bi nahranili svoj podmladak. Posljedice su jasne - smanjenje broja pčela u jednom društvu, manje meda i peludi. Štete prave i u voćnjacima i vinogradima u ljeto i ranu jesen, no uzimaju i mlado lišće i grančice koje koriste u izradi gnijezda. 

Uništavajte ih, ali čuvajte domaće, europske stršljenove

Stručnjaci pozivaju pčelare koji na proljeće u blizini svojih pčelinjaka primijete invazivne stršljene da ih uništavaju, ali da vode računa da su domaći europski stršljeni korisni.

U suzbijanju je najbolje potražiti gnijezda i uništiti ih prije nego što se u njima izlegu matice, preporučuje "Slovenski čebelar".

Dr. Danilo Bevk iz ljubljanskog Instituta za biologiju upozorava da različite vrste stršljena treba razlikovati po obliku i bojama, ali i prema načinu građenja gnijezda, kako se ne bi uništavalo domaće stršljenove koji su u prirodi korisni jer uništavaju neke štetnike. 


Tagovi

Orijentalski stršljen Ivanzivni stršljen Predator Opasnost za pčele


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]