Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bačoka
  • 17.08.2018. 16:30

Omiljeni poštar upustio se u pčelarenje: Svaka bi kuća trebala imati dvije košnice

Uživam, a radim. Nekad samo dođem da bi ih promatrao, ne otvaram košnice i ne diram ih, samo gledam. i uživam. Ionako pčele određuju kad ću se baviti njima. Svaki dan ih obilazim i odmah vidim kako su raspoložene taj dan, priča novopečeni pčelar.

Foto: Martina Uzelac
  • 2.671
  • 188
  • 0

Svi stanovnici Ždrelca na otoku Pašmanu znaju Petra Bačoku (38), mjesnog poštara i svi će vam reći da je pristojan i vrijedan, drag momak. Dio radnog vremena raznosi poštu, a dio (od 11 do 16 sati) sjedi u poštanskom uredu i obavlja ostale poštanske poslove. E, ali nije Petar ždreški već je kukljički. Na posao dolazi skroz s drugog otoka, iz Kukljice na otoku Ugljanu odakle je. Naravno, to mu ne predstavlja nikakav problem budući da su otoci Pašman i Ugljan povezani mostom pa je između Ždrelca koji je prvo, odnosno zadnje mjesto na Pašmanu i Kukljice koje je prva, odnosno zadnja ugljanska, ravno šest kilometara ugodne vožnje među maslinicima i preko ždrila mostom s kojeg puca prekrasan pogled na Dugi otok.

Petar je oduvijek znao da će ostati tu, nikada nije ni razmišljao da u potrazi za boljom zaradom ostavi svoje suhozide i škrape, nezamislivo mu je da živi negdje gdje se ne vidi more i gdje ne može svakodnevna popodneva provoditi u prirodi. Dakle, bodul od glave do pete i voli oba svoja otoka, a bodul će i ostati. 

Purger navukao bodula

'Navukao' nam se Petar na pčele i kaže da natrag povratka nema. Prošle je godine na poklon dobio jednu košnicu, raspametio se i posvetio vrijednim pomagačicama i evo ga, ove je godine odlučio otvoriti svoj OPG. Glavni krivac za to je Slavko Ivković, obiteljski prijatelj i profesionalni pčelar, Zagrepčanin koji već 40 godina ima kuću u Kukljici, otprilike jednako dugo koliko se bavi i pčelarstvom. Svoje pčele s kontinenta dovozi na zimovanje na otok, dolazi i vikendima, tako da je Petar imao prilike upoznati se s pčelama i njihovim ponašanjem, kao i procesima vezanim uz brigu oko njih, direktno iz prve ruke od vrlo iskusnog mentora. I da, Slavko je taj koji mu je prošle godine darovao tu prvu košnicu nakon koje ništa više nije isto.

Petar je završio tečaj pčelarstva i otvorio OPG

Kad odmah tako učiš, kako da im se ne diviš sve više, tako da nam je u ovom slučaju purger zaslužan što se bodul još više vezao sa svoj otok i polako krenuo s proizvodnjom vlastitog meda. "Mentor Slavko je prije četrdeset godina ostavio posao u firmi da bi se potpuno posvetio pčelarstvu i uvijek kaže da mu je to najbolji potez u životu“, priča Petar iako sam ne razmišlja o tako radikalnim potezima.

Potpuno je zadovoljan svojim poštanskim poslom, gužva je ionako samo u sezoni, ali žarko želi naučiti još više o pčelama i ne bi imao ništa protiv da se to polako narednih mjeseci i godina razvije u dodatni izvor prihoda. no najbitnije mu je da ima svoj med. Slavko ga je spojio i s drugim pčelarima pa je imao prilike i s njima razmijenjivati iskustva, a upisao je i završio tečaj pčelarstva. Naprosto planira s vremenom višak ponuditi kupcima, a u hodu će, kaže, osmisliti kojim će se još pčelarskim proizvodima posvetiti i kojim redom.

Uživam, a radim

"Planiram se s vremenom proširiti, ali za početak krećem s pet košnica i ovu mi je prvu godinu najbitnije da naučim još više o njima. Pčelari kažu da je sve ispod 50 košnica hobi, tako da ću ja polako iz svog hobija u kojem toliko uživam izgraditi i dodatni posao, a sve iz gušta. U ovim uvjetima, u ovakvoj klimi, svaka bi kuća trebala imati dvije košnice. Dobijete med, a itekako pomognete prirodi. Meni je, da se za pčelarstvo odlučim, pomogla spoznaja da živim u području gdje zaista od pčela mogu dobiti najviše i najbolje. Tu je i neprekidno učenje i promatranje, koji je za mene odmor za dušu. Uživam, a radim. Nekad samo dođem da bi ih promatrao, ne otvaram košnice i ne diram ih, samo gledam. i uživam. Ionako pčele određuju kad ću se baviti njima. Svaki dan ih obilazim i odmah vidim kako su raspoložene taj dan. Kad otvorim košnicu i vidim da su uznemirene, zatvorim poklopac i vratim se sutra. Nema tu ništa na silu, sve polako s poštivanjem pčela. One osjete i regiraju na nervozu“, priča novopečeni pčelar.

Njegove pčele uživaju u zavjetrini otočkog kamena među starim zapuštenim maslinicima daleko od bilo kakvih zagađivača. Volio bi se baviti proizvodnjom eko meda pa će svakako u tom smjeru. "To je jedini kukac koji proizvodi hranu. Pčele volim i cijenim, prevelik je njihov značaj za planet“, s divljenjem priča Petar. 

Savjeti za pčelare početnike

Očito se nije teško impresionirati vrijednim zujalicama čim ih krenemo upoznavati pa smo od friškog OPG-ovca zatražili najbitnije savjete za pčelara početnika. Prvo i najosnovnije je, naravno, da se odete testirati kako biste bili sigurni da niste alergični. Ako jeste, možete se odmah prebaciti na gledanje fotogalerije i zaboraviti na druženja sa pčelama. "Upišite pčelarski tečaj, na njemu ćete najviše naučiti. Ja sam ga platio 2.300 kuna u Zadru i jako puno mi je koristio, svima bih ga preporučio", naglašava Bačoka.

Ukoliko niste te sreće da vam neki pčelar pokloni koju košnicu, računajte da ćete za jednu (s rojem) trebati izdvojiti oko 1.000 kuna. "Preporučio bih da se ipak u startu krene s dvije košnice, a ne samo s jednom. Puno je lakše zbog prebacivanja i brige nego kad je jedna sama. Može se više toga uočiti i naučiti, a i jedan će roj drugome pomoći“, savjetuje Petar.

Pčelarite što prirodnije, savjetuje Petar

Obavezno će vam trebati pčelarsko zaštitno odijelo koje sa pokrovom za glavu košta oko 500 kuna, a svakako ćete morati imati pčelarske rukavice i osnovne alate kao što je dimilica, pčelarske kliješta za vaditi okvire, dlijeto, koji stoje oko 200 kuna.

"Pčelarite što prirodnije pa će i pčele biti što zdravije i otpornije, a i  samo tako možete dobiti pravi, najbolji med. Ja svoje ne mislim dohranjivati zimi već ću uvijek ostaviti dovoljno  meda samo za njih. Ako niste prepohlepni one će same odraditi sav posao i još više vas nagraditi. Promatrajte ih zbog bolesti. Njihova će otpornost biti veća u prirodnom bioraznolikim okruženju", dodaje Petar koji se veseli novim izazovima koja uključuje i dresiranje pčela za ciljanu ispašu.  Bravo, Petre! Sretno im bilo, živjeli nam i zujali otoci.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Petar Bačoka OPG Bačoka Pčelarstvo Med Pčele Kukljica Otok Ugljan


Autorica

Martina Uzelac

Više [+]

Martina Uzelac je novinarka i OPG-ovka koja se bavi organskim uzgojem voća i povrća. Najviše voli čeprkati po svom moslavačkom vrtu, a najveća želja joj je da postane bodulka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]