Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pašarina za pčele
  • 23.12.2018. 09:00

Od 1. januara 2019. godine više nema pašarine!

Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara pašarine od 1. januara 2019. godine više neće biti.

Foto: Pixabay / ulleo
  • 684
  • 61
  • 0

Iako je Zakonom o stočarstvu zabranjena naplata pašarine za pčele, mnogi nacionalni parkovi naplaćivali su pčelarima tzv. naknadu za stajalište. Time su reč "pašarina" preimenovali u druge reči. Nedavno je odlučeno da Srbija donese Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, te tako sve parafiskalne namete objedini na jednom mestu i reguliše ih zakonom, a ne podzakonskim aktima, navodi SPOS. Zakon je donet, a to znači da pašarine od 1. januara 2019. godine više neće biti!

Borba je trajala od kraja januara ove godine, kada je održana javna rasprava o Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara u NALED-u i Privrednoj komori. Potom je javna rasprava produžena do 20. marta, i organizovana zahvaljujući Ministarstvu finansija i USAID Projekta podrške regulaciji parafiskalnih nameta. Tada je SPOS izneo kompletnu argumentaciju, potkrepljenu naučnim dokazima o vrednostima koje nacionalni parkovi ostvaruju kada su pčele na njihovoj teritoriji.

 Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara potražite ispod teksta!

Ministarstvo zaštite životne sredine odlučilo je da podrži predlog, svesno značaja pčela za očuvanje biodiverziteta i životne sredine. Takođe,  Ministarstvo finansija je podržalo predlog u potpunosti. 

Podsetimo i da je na Prvom pčelarskom sajmu dunavskog regiona 11. novembra 2017. potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška Gora, čime je poslata poruka da je važno razvijati dobre i korektne odnose i raditi na očuvanju resursa nacionalnih parkova i životne sredine. 


Dokumenti


Izvori

SPOS


Tagovi

Pašarina Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara SPOS


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P