Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 02.06.2022. 09:10
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Novi pomor pčela u Hrvatskoj - opet se sumnja na pesticide?

Nedugo nakon uginuća pčela na području Međimurske, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije, masovni pomor prijavljuju i pčelari s bjelovarskog područja.

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 2.014
  • 198
  • 0

Zabilježen je novi pomor pčela, ovoga puta na bjelovarsko-bilogorskom području.

Štetu je, kako je objavio HRT, zasad prijavilo 10 pčelara, a već su uginuli milijuni ovih vrijednih kukaca. 

"Sumnjamo na špricanje jer ovo je masovan pomor kod osam pčelara u okolici", rekao im je, između ostalih, Dražen Trnski iz Bjelovara kojemu je uginula polovina od pedesetak pčelinjih zajednica.

Podsjećamo, prije dva mjeseca, isto se dogodilo na području Međimurske, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije, a veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata utvrdile da su u uginulim pčelama iz Nove Bukovice nađene aktivne tvari čije je korištenje zabranjeno u RH.

Pomor pčela aktualizirao pitanje pesticida - znat će se tko ih je i koje količine kupio?

Utvrđeno je tada uginuće kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1.414 pčelinjih zajednica.

Zbog masovnog pomora u travnju i svibnju, Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini.

Za to je predviđeno 1,2 milijuna kuna, a financijska sredstva proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima sukladno broju stradalih zajednica, maksimalno do iznosa od 860 kn po pčelinjoj zajednici. 


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pomor pčela Štete Uginuća Pesticidi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.