Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 21.08.2020. 15:00
  • Mađarska

Nikad gora sezona - meda u Mađarskoj biće samo do januara?

Brojni stručnjaci očekuju najgoru proizvodnju u poslednjih pedeset godina, a prema nekim mišljenjima, ove sezone je navrcano toliko malo meda da ga na domaćem tržištu do januara više neće biti. 

Foto: JumpStory
  • 177
  • 475
  • 0

Nacionalno mađarsko pčelarsko udruženje (OMME) i ove godine je sprovelo inspekciju meda na tržištu. Pregledano je ukupno 381 različita vrsta od domaćeg pa do stranog meda, čak iz Brazila, Argentine i Čilea, a većina koja je bila dostupna u trgovinama bila je u skladu sa propisima.

Manji su problemi bili sa dve vrste, a samo jedan nije ispunio standarde pa je morao da bude sklonjen sa tržišta, piše Magyar Nemzet. Takođe, popratili su i stanje fruktoze i glukoze, ali i saharoze što se može videti iz zrelosti i autentičnosti meda.

Loše vreme uništilo proizvodnju

Međutim, ovu godinu popratilo je nepovoljno vreme. Hladno proleće i kišno leto otežalo je rad pčelama, a brojni stručnjaci očekuju najgoru proizvodnju u poslednjih pedeset godina, o čemu smo na Agroklubu već pisali. Prema nekim mišljenjima, ove sezone je navrcano toliko malo meda da ga na domaćem tržištu do januara više neće biti. 

U Mađarskoj najgori prinosi bagremovog meda u poslednjih 50 godina

"Gotovo 80 odsto mađarskog bagrema nastradalo je zbog prolećnog mraza", rekao je predsednik OMME, Peter Bros napomenuvši da prvi pupoljak biljke daje nektar, pa su rani mrazevi zato pogodovali izrazito lošim prinosima.

Kao i prethodnih godina, Udruženje svim pčelarima koji su pogođeni, pokušava da pruži pomoć kroz beskamatne zajmove. Ministar poljoprivrede Ištvan Nagi, naglasio je kako svi pčelari koji su na bilo koji način oštećeni, svoje probleme treba da prijave nadležnim telima koja će sprovesti inspekciju i utvrditi da li taj oštećeni može da bude izuzet od ispunjavanja određenih uslova podsticaja.

Takođe, Nagi je istakao kako će u budućnosti biti pokrenut sistem za osiguranje poljoprivrednika za vreme kriznih dešavanja i da je zakonodavstvo već o tome izvestilo Parlament i započelo sa pripremama.


Tagovi

Mađaraska Inspekcija Med Proizvodnja Kiša Grad Prodaja


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.