Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalibor Vidaković
  • 03.12.2017. 09:00

Nije se nitko obogatio na pčelama, ali prehranjuju obitelj

Kad sam počeo raditi s pčelama, nisam znao ništa. No, kako sam imao ljubavi prema tim bićima (da, za mene su pčele bića, a ne životinje), brzo sam od 5 košnica dogurao do 80 njih i postao pravi pčelar, priča Dalibor Vidaković.

Foto: Roberta Kljenak
  • 2.690
  • 827
  • 0

Umirovljeni hrvatski branitelj Dalibor Vidaković od 2012. je u pčelarstvu. Ta je godina bila idealna, pčele su proizvele od 70 - 90 kg meda po košnici.

Od tada se, ako govorimo o primarnoj djelatnosti, bavi s proizvodnjom meda i proizvoda na bazi meda poput onih koji sadržavaju mješavine meda, propolisa, cimeta i cvjetnog praha. No, govorimo li pak o sekundarnoj djelatnosti, dolazimo do proizvodnje lješnjaka kojeg uzgajaju na površini od jednog hektara. Gospodarstvo inače postoji više od desetljeća.

“Na našem obiteljskom gospodarstvu koje se nalazi neposredno uz rijeku Vučicu zasadili smo malo više od jednog hektara lješnjaka, a paralelno s voćarstvom, bavimo se i pčelarstvom koje nam je primarna djelatnost. Ponosni smo vlasnici stacioniranog i selećeg pčelinjaka koji je naporan i težak jer iziskuje puno truda i odgovornosti, ali zahvaljujući tome, možemo se podičiti raznolikom medonosnom ponudom s kojom smo i više nego zadovoljni”, objašnjava Dalibor koji je za vrijeme razgovora o ponudi nabrojio gotovo sve kontinentalne vrste meda, od uljane repice, lipe, suncokreta... pa sve do bagrema kojeg manjka na tržištu.

Njegove su radilice selice često na paši u okolici Valpovštine, dok se u mjestu Marjančanci nalaze one koje je stacionirao. Kao prednosti ovakvog tipa pčelarstva naspram selećeg, izdvojio je manje troškove u samoj proizvodnji, manju mogućnost pogibelji pčelinjih društava, kao i manju mogućnost zaraze i uznemiravanja pčela zbog čega se brže razvijaju i jačaju društva.

Vidaković: "Za mene su pčele bića, a ne životinje!"

“Kad sam počeo raditi s pčelama, nisam znao ništa. No, kako sam imao ljubavi prema tim bićima (da, za mene su pčele bića, a ne životinje), brzo sam od 5 košnica dogurao do 80 njih i postao pravi pčelar. Želite li i vi to biti, morate znati da ne poznajem nikog tko se od pčelarstva obogatio, ali poznajem one koji s pčelarstvom prehranjuju obitelji. Istina je da nas sve ljute otkupljivači koji u našu državu uvoze med upitne kvalitete, ali moramo se i možemo protiv toga boriti kvalitetnim domaćim proizvodom”, priča Dalibor koji u okviru jednomatičnog pčelarstva u prosjeku proizvede oko 52 kg meda po košnici, a 2012.-e, je proizvevši od 70-90 kg po košnici, ostvario rekordne rezultate.

Prinosi ovise o paši, vremenskim uvjetima, dragom Bogu i pčelaru koji treba znati pripremiti zujalice za glavnu pašu kako bi donijele što više meda u košnice.”, dodaje.

Foto: Roberta Kljenak


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Dalibor Vidaković Pčelarstvo Proizvodnja meda Pomor pčela Prinosi meda po košnici Proizvodnja lješnjaka Inati se Slavonijo Ne daj se Slavonijo


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.