Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak ministara i delegacije SPOS
  • 31.08.2016. 16:00

Neophodno povećanje podsticaja po košnici

Sastanak je upriličen povodom uspostavljanja sistema mera dugoročne redovne periodične kontrole kvaliteta meda u narednom periodu, kao i dalje podrške pčelarstvu Srbije u okviru mera nove poljoprivredne politike koju će Ministarstvo poljoprivrede sprovoditi u narednom periodu.

Foto: bigstockphoto.com, mirceab
  • 2.773
  • 136
  • 0

Predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Srbije sastali su se sa novoizabranim ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimovićem i ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić.

Sastanak je upriličen povodom uspostavljanja sistema mera dugoročne redovne periodične kontrole kvaliteta meda u narednom periodu, kao i dalje podrške pčelarstvu Srbije u okviru mera nove poljoprivredne politike koju će Ministarstvo poljoprivrede sprovoditi u narednom periodu. Kao jedna od tema razgovora nametnuo se i poziv SPOS-a lokalnim samoupravama za izbor najbolje ponude za gradnju sopstvenog pogona za otkup i pakovanje meda i moguća podrška ministarstva u tom pogledu.

Subvencije po košnici preko potrebna mera

Kada je reč o podrškama pčelarstvu u narednom periodu, na sastanku je usaglašeno da su subvencije po košnici preko potrebna podsticajna mera koja ravnopravno i korektno pruža podršku svim pčelarima koji su se opredelili za ozbiljnije bavljenje pčelarstvom jer taj novac svako može upotrebiti za ono što mu je u tom trenutku prioritet, u zavisnosti od pašne sezone, uslova selidbe, suzbijanja bolesti pčela i slično.

Neophodno povećanje iznosa subvencija i automatizacija sistema

Takođe je usaglašeno da je neophodno dalje povećanje iznosa podsticaja po košnici, u granicama mogućnosti države, zato što je to podsticaj koji najlakše dolazi do pčelara, ali je istovremeno dogovoreno da je potrebno dalje usavršavanje digitalizacije uprave Ministarstva poljoprivrede, da bi ceo sistem bio automatizovan. To bi u jednom trenutku trebalo da dovede i do ukidanja slanja zahteva ministarstvu za isplatu podsticaja, već bi se podsticaji mogli isplaćivati automatski onima koji imaju sve zakonske preduslove za to bez nepotrebne papirologije.

Predstavnici SPOS-a zadovoljni sastankom

Kako su nakon sastanka rekli predstavnici SPOS-a oni su prezadovoljni zaključcima i rezultatima ovog sastanka i zahvaljuju ministru Nedimoviću i ministarki Brnabić na pokazanoj volji da se izađe u susret njihovim predlozima. "Ministri su pokazali puno razumevanje za probleme pčelara, za naše predloge za dalju digitalizaciju državne uprave i pojednostavljenje svih procedura", izjavio je nakon sastanka sa ministrima u Vladi Srbije predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Foto: bigstockphoto.com, mirceab


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

SPOS


Tagovi

Pčelarstvo Pčele SPOS Ministarstvo poljoprivrede Sastanak Podsticaji Košnice Država Srbija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.