Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 16.09.2013. 12:25

Nedostaje interes farmaceutske industrije

Nedostaje interes industrije za med, pa pčelari tako priželjkuju farmaceute

Foto: RGBStock.com
  • 385
  • 36
  • 0

Na području Osječko-baranjske županije ove su godine pčelari proizveli oko 1.500 tona meda. Bit će to najuspješnija godina po proizvodnji meda u proteklih desetak godina, i to ponajviše zahvaljujući povećanju broja pčelara.

Na području Slavonije i Baranje proizvodi se i više od pola ukupne hrvatske proizvodnje meda, dakle približno do četiri tisuće tona i s obzirom na to da općenito potrošnja meda raste, ta je proizvodnja postala solidan posao, od kojega žive mnoge obitelji. No sasvim je jasno kako bi se preradom meda i ostalih pčelinjih proizvoda, s obzirom na potražnju zbog njihove iznimno visoke zdravstvene vrijednosti, mogli ostvarivati i znatno veći prihodi od sadašnjih.

Zvonimir Pajnić, predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije, za Glas Slavonije napominje kako bi domaći pčelari svakako rado željeli znatno više surađivati s tvrtkama koje bi pčelinjim proizvodima donijele dodatnu vrijednost, posebice s farmaceutskom industrijom. Med je danas na tržištu dostupan u različitim oblicima i pakiranjima zahvaljujući registriranim punionicama, premda industrija u Hrvatskoj premalo iskorištava pčelinje proizvode za proizvodnju, posebice farmaceutskih proizvoda na bazi meda, propolisa, matične mliječi i peluda.

Apimel na tržištu ima tridesetak proizvoda na bazi meda

Na području Osječko-baranjske županije tri su registrirane punionice meda, a među njima je i tvrtka Apimel, jedna od najvećih proizvođača i prerađivača meda u Hrvatskoj, koja je s radom započela prije 19 godina iz adaptirane garaže. Tvrtka godišnje preradi oko 300 tona meda i zapošljava 14 osoba. U proizvodnom programu tridesetak je proizvoda, od sortnih medova u više različitih pakiranja, dodataka prehrani s ljekovitim svojstvima, kozmetičkih proizvoda kojima su osnova pčelinji proizvodi do likera na bazi meda. Tvrtka je te proizvode, među kojima je i Čokomel, koji je nagrađen brončanom medaljom na međunardnom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu, razvijala godinama.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Apimel Farmaceutska industrija Med Pčelari Punionice meda Zvonimir Pajnić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]