Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solitarne pčele
  • 24.06.2018. 18:00

Napravite hotel za divlje, solitarne pčele

Solitarne pčele (samice ili divlje) će se rado useliti u hotel, jer rijetko mogu pronaći sigurno mjesto gdje će položiti jaja.

Foto: Pixabay/munki
  • 8.132
  • 172
  • 0

Solitarne pčele (samice ili divlje) su one koje žive van košnica i nemaju maticu. One su vrlo uspješni oprašivači, a ujedno imaju slabašni žalac, kojega rijetko koriste. Ne privlače ih tradicionalne košnice, ali će se zato vrlo rado useliti u hotel koji im ponudite. Čak za svaku od njih možete napraviti posebnu sobu! Tajna je u tome što rijetko mogu pronaći sigurno mjesto gdje će položiti jaja, pa će iskoristiti najbolju ponudu. 

Prvi korak: Napravite okvir

Vanjske zidove hotela možete napraviti od prirodnog drveta ili ostataka koje pronađete u okruženju, kao i drvene građe. Može biti kojih god želite dimenzija, kao i oblika, ali je najčešći pravokutni hotel dimenzija 20x30 cm, koji je ujedno jednostavan za konstrukciju. Jedino što bi trebalo ispoštovati je da okvir bude dubok od 15 cm do 20 cm. Potrebno je da bude zatvoren sa zadnje strane. Krov bi trebao biti nagnut, kako bi se kiša slijevala. Poželjno je da bar pet centimetara bude duži ka ulazu u hotel. Možete koristiti drvo kao materijal ili valovite metalne panele. Ako se odlučite koristiti boju, znajte da će pčele čekati da se miris izvjetri, da bi se uselile. 

Drugi korak: Izgradite sobe

Sobe nisu ništa drugo do rupe izbušene u drvene blokove. Možete koristiti u tu svrhu čak i dijelove debljih grana, plastične cijevitrsku, bambus. Važno je da sve sobe budu iste dužine, u skladu sa dubinom okvira - minimum 15 cm. Rupe koje su u promjeru oko šest milimetara trebale bi biti duboke od 12 cm do 15 cm, a manjeg promjera, dubine od sedam do 12 cm. Napravite onoliko blokova koliko može stati u okvir. 

Sobe
Sobe u hotelu mogu biti od različitih materijala (Foto: Pixabay/topicsbest)

Treći korak: Postavite hotel

Pronađite pravo mjesto za hotel - ogradu, vanjski zid ili bilo koju drugu vertikalnu površinu. Pričvrstite zadnji zid sa nekoliko vijaka. Najbolja pozicija je da hotel bude okrenut ka jugu i postavljen visoko. Tako će se stvoriti uvjeti za polaganje jaja od proljeća do jeseni, zbog topline. Kada se pčele usele, one će sobu prilagoditi svojim potrebama. Položit će jaje i donijeti pelud, kako bi bebe pčele imale hranu. Zatvorit će sobu, da ne bi ulazila vlaga ili drugi kukci. Odrasle pčele će se pojaviti tokom zime i probit će "vrata" kako bi izašle. Preporučuje se da se za sljedeću generaciju napravi nova soba, kako ne bi došlo do prenošenja eventualnih bolesti.

Pogedajte još jedan jednostavan način kako da napravite mini kuću za divlje pčele:


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Pčele samice Solitarne pčele Divlje pčele Polaganje jaja Hotel za pčele Napravi sam


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.