Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijski stršljen
  • 30.08.2021. 07:30

Napravio klopku za azijskog stršljena od sanduka, danas izvozi širom Evrope

Francuski pčelar Deni Žafri godinama se borio protiv azijskih stršljena. Nakon što je izgubio 35 košnica odlučio je da tome stane na kraj.

Foto: Facebook/Jabeprode
  • 862
  • 170
  • 0

Kada je franucski pčelar Deni Žafri izgubio 35 košnica zbog vrlo invazivnog azijskog stršljena (Vespa velutina), odlučio je brzo da deluje kako bi spasio svoje pčele. 

Ovaj insekt u Evropu prvi put je stigao 2003. godine i to baš u Francusku, a uvezen je slučajnim transportom iz Kine, navodno u pošiljci keramičkog posuđa. Njegova pojava je zabeležena u gotovo svim zapadnoevropskim zemljama. 

Veličine je tri centimetra, ima žute noge i bez obzira što i nije tako veliki, izuzetno je agresivan. Budući da nema prirodnih neprijatelja, čitavu košnicu pčela može da pojede za nekoliko sati. 

"Morao sam da pronađem rešenje po svaku cenu. Jako me pogodio gubitak polovine košnica", izjavio je Žafri za Reuters

Ovaj inovativni pčelar 2016. godine kreirao je klopku koja je izvorno napravljena od plastičnog sanduka i metalne mreže. U klopci se nalazi mamac koji privlači ove insekte. Nakon što uđu kroz svojevrsni levak, više ne mogu da izađu. Manji insekti koji upadnu u zamku ipak mogu da pobegnu kroz rupe na zidovima koje su premale za stršljena. 

Nakon što je 2018. godine dobio nagradu kao najbolji inovator, započeo je masovnu proizvodnju ovih klopki i to pomoću 3D printera. Potražnja je danas tako velika da zapošljava šest radnika, a pošiljke šalje širom Evrope. 

Ovaj pčelar takođe uklanja gnezda u kućama i vrtovima, a smatra kako je za efikasnu kontrolu borbe protiv ovih insekata potrebna podrška lokalne uprave. 

Na svojoj stranici ističe kako je ova klopka preventivno i ekološko rešenje u borbi protiv stršljena. 


Tagovi

Azijski stršljen Vespa velutina Deni Žafri Klopka Jabeprode


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.