Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halucinogeni med
  • 18.09.2016. 09:00

Najveće pčele na svijetu prave "ludi med"

Ludi med, također poznat kao crveni, proizvode himalajske pčele s litica (Apis dorsata laboriosa). Ta gorska podvrsta obične pčele najveća je na svijetu - veličine preko 3 centimetra i pravi neobičan med koji ima halucinogene efekte!

Foto: pinterest.com
  • 10.460
  • 379
  • 0

Duboko u šumama Himalaja najveće pčele na svijetu prave med koji će vas oboriti s nogu! Toliko cijenjen da zbog ovog meda lokalni stanovnici Kine i Nepala ugrožavaju život te ga prodaju bogatim stanovnicima Azije i znatiželjnim turistima. U čemu je bit "ludog meda" i zašto je tako poseban?

Ludi med, također poznat kao crveni, proizvode himalajske pčele s litica (Apis dorsata laboriosa). Ta gorska podvrsta obične pčele najveća je na svijetu - veličine preko 3 centimetra i pravi neobičan med koji ima halucinogene efekte, piše curiousmeerkat.

U većim dozama med može biti i fatalan

Naime, Apis dorsata prikuplja nektar sa cvjetova rododendrona koji su toksični za ljude i sadrže grayanotoxins. Ludi med je poznat kao snažan halucinogen, ali je poznat i po mnogim dobrim svojstvima u medicini. Učinkovit je za liječenje povišenog krvnog tlaka i dijabetesa te seksualne nemoći. Ako se uzima u malim dozama. U većim dozama je vrlo otrovan pa i fatalan.

Godine 67 prije nove ere, ludi je med koristila vojska kralja Mitridata. Ostavljala je komadiće meda na mjestima gdje ga Rimljani mogu pronaći, a potom bi neprijatelje lako svladala!

U manjim količinama je opojan, daje osjećaj relaksacije i ugodne vrtoglavice te osjećaj da vas prolaze trnci. U većim dozama, ludi med može izazvati trovanje i za posljedicu povraćanje, bol u mišićima i nepravilan rad srca.

Upravo zbog svojih svojstava, ludi med dostiže visoke cijene - često 4-5 puta veće od normalnog meda. Nažalost, do njega nije lako doći. Pčele grade ogromne košnice na stijenama himalajskih planina, na visini većoj 2.500 metara. Te ogromne košnice, u promjeru od 1,5 metar, sadrže 60 kilograma meda i jako ih je teško dohvatiti, no mnogi mještani to svejedno čine.

Po med idu dvaput godišnje - u proljeće i u jesen iako je proljeće jedino vrijeme kada je navedeni med zaista "lud". Kako to čine, pogledajte u videu.

Foto: pinterest.com; Video: Raphael Treza


Tagovi

Halucinogeni med Himalajske pčele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]