Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rojenje pčela
  • 11.05.2020. 10:00

Načini za sprečavanje rojenja pčela

Jedna od metoda dobro se pokazala naročito za bagremovu pašu i to, tako što se obavlja odstranjivanje matice na 10 dana, pred početak bagrema, ali u zajednicama koje već u sebi imaju preko osam ramova legla.

Foto: JumpStory
  • 4.196
  • 52
  • 0

Jedan od načina za sprečavanje rojenja je vađenje iz košnice petog dana pčelinje paše iz plodišta svog mladog legla sa pčelom bez matice, pa umesto tih pet do šest ramova dodati ramove sa satnim osnovama u matičnu zajednicu. Ove koje smo izvadili stavljamo u nukleus i sklanjamo na kraj pčelinjaka iz koga će sve radne pčele izaći i vratiti se u matičnu košnicu i nastaviti svoj rad, savetuje Nenad Stefanović, stručnjak Poljoprivredno stručne službe Leskovac.

Ovo se odnosi na košnice kod kojih su ramovi različiti plodišni-medišni. U nukleus dodamo mladu sparenu maticu uveče, koja će biti primljena i koja će početi da radi i polaže jajašca. Po potrebi kasnije proizvodne zajednice mogu se pojačavati ramovima sa zatvorenim leglom iz nukleusa radi pripreme zajednice za novu pašu i održavanje iste u punoj snazi.

Odstranjivanje matice 10 dana pre početka bagremove paše

Sledeća metoda se najbolje pokazala za glavnu pčelinju pašu - bagrem i to tako što se obavlja odstranjivanje matice na 10 dana, pred početak bagrema, ali u zajednicama koje već u sebi imaju preko osam ramova legla. Desetog dana se oduzmu svi matičnjaci koje su pčele povukle i kroz dan - dva se doda mlada sparena matica.

Priprema pčelinjih društava za bagremovu pašu

Ovom metodom su eliminisani nužni pregledi svakih nedelju dana i osigurani su značajno veći prinosi sa paše, jer ova društva imaju radnu energiju kakvu poseduje novi naseljeni roj. Rojenje je sporadično, a instinkt za sakupljanjem hrane je dominantan, navodi leskovački stručnjak.

Društva sa starijim maticama su sklonija rojenju

Kako smo ranije pisali, samo izuzetno kvalitetne, odnosno selekcionisane matice, koje služe za dalju proizvodnju matica, mogu se menjati svake druge godine. U odnosu na mlađe, starije matice imaju niz negativnih osobina, kao na primer, društva sa starijim maticama su sklona rojenju, pa se dešava da se nagon za rojenjem i rojenje pojave u nepovoljno vreme.

Kada i kako zameniti maticu u pčelinjoj zajednici?

Odstranjivanjem matice sa otvorenim leglom 10 dana pred pašu (Đerzonovo dijamantsko pravilo) stavlja se u nukleus, a pčele izletnice vraćaju se u matičnu košnicu. Pčele oslobođene hranjenjm legla baziraju se na med, matičnjaci izvučeni i već sazreli u početku paše, pčele se ponašaju kao da imaju maticu peti dan paše, mlada matica izlazi. Nedostatak ovog metoda nemogućnost procene koliko će se matica vratiti sa oplodnje.

Zato pčelar mora stalno imati uvida u stanje pčelinje zajednice, i da interveniše u slučaju potrebe za dodavanjem oplođene matice.

Podmlađena društva ući će snažna i jaka u pašu

Prekid u odgajanju legla utiče na redukciju jačine društva neposredno posle glavne paše u vreme kada višak snage može da bude pozitivan nedostatak, a to je dobro u onim područjima gde nema odmah paša, na primer, lipe, već se čeka suncokret. Dakle, navodi dalje Stefanović, za postizanje najboljih rezultata operacija sprečavanja rojenja treba da bude, simulacija faktora prisutnih pri prirodnom rojenju.

Mladi, ovo treba da znate kada kupite roj pčela!

Ovako podmlađena društva ući će u drugu pašu, snažna i jaka, a u slučaju da se dogodila neka greška uvek imamo maticu koju smo izvadili iz tih zajednica sa ramom legla perge i ceo njen razvitak koji se stvorio od paše do paše. Njen napredak je dostigao snagu jednog nukleusa od šest ramova i više. Ovakvim postupkom zajednica će ući u zimu podmlađena i sedećeg proljeća će biti mnogo uspešnija u prolećnom razvoju.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rojenje Sprečiti rojenje Pčele Nenad Stefanović Snaga nukleusa Bagremova paša Stara matica Zamena matice Podmlađena društva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB