Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbano pčelarstvo
  • 23.04.2018. 13:30

Na pčelinjak može svatko - zaživio prvi urbani inkluzivni terapijski pčelinjak

U Zagrebu je, na zemljištu Agronomskog fakulteta, zaživio prvi Inkluzivni terapijski pčelinjak prilagođen osobama s invaliditetom. Vodi ga mr. sc.Jadranka Luketa Marković dugogodišnja pčelarica, mentorica i apiterapeutkinja.

Foto: Jadranka Luketa Marković
  • 2.314
  • 277
  • 1

Baviti se pčelama u ruralnim područjima, seliti košnice po proplancima, šumarcima i sličnim blagodatima prirode nije novost, ali urbano pčelarstvo iskorak je, posebice kada se njime mogu baviti osobe s invaliditetom, i one starije kojima je omogućen pristup pčelinjaku. Ponajprije kada se do njega može doći tramvajem i ostalim gradskim prometalima. Baš tako čine polaznici Inkluzivnog terapijskog pčelinjaka za svakoga u Parku Maksimir, na zemljištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vodi ga mr.sc. Jadranka Luketa Marković apiterapeutkinja, pčelarska majstorica, članica Hrvatske udruge para i tetraplegičara (HUPT) i Hrvatskog apiterapijskog društva. Ona je svoju pionirsku ideju provela u djelo, uz pomoć zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odnosno Agronomskog fakulteta i dekana prof. dr sc. Zorana Grgića. Potporu je dao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Pčelinjak okuplja osobe oboljele od multiple skleroze, one s tjelesnim invaliditetom, psihičkim smetnjama, oboljele od karcinoma, (na)gluhe ali i starije ljude i sve dobronamjernike uključujući i zdrave osobe, koje im se žele pridružiti bez obzira na dob. 

Na pčelinjak uz pomoć invalidskih kolica i hodalice

"Važno je oživljavanje ovakve vrste arhitektonski pristupačnog urbanog pčelinjaka, na koji mogu doći i učiti se pčelarstvu i osobe koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica, štaka, hodalice, skutera i drugog", kaže dugogodišnja pčelarica i autorica publikacije "Kako na pčelinjak može sva'ko", u izdanju Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM).

Učenje o tehnologijama rada s pčelama

Potporu je svemu pružila udruga Pčelinjak kao i Jasminka Dlesk Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Maksimir, u kojem naša sugovornica i živi. Registrirani inkluzivni urbani pčelinjak odnosno zemljište gdje se nalazi nekoliko pčelinjih zajednica uređeno je uz pomoć volontera, dobrohotnih susjeda i kako kaže pčelarica "vlastitim sredstvima". Očistili su temelje nekadašnjeg zapuštenog telićaka fakulteta, zakosili su različite neravnine i visine, te prostor učinili pristupačnim za sve koji se kreću uz pomoć pomagala za kretanje. Prema uvjetima Pravilnika o držanju pčela, ogradili su ga i odgovarajućom dvometarskom ogradom (mrežom), tako da pčelinje zajednice na izletnoj strani košnice lete iznad visine ljudi.

To više, jer propisi kazuju kako se pčele ne mogu držati u središtu grad(ov)a. Pčelinjak je opremljen i prilagođenim nosačima na koje su postavljene košnice visine 70 cm iznad zemlje, zbog manje težine nastavaka i lakše manipulacije, odnosno visine dosega ruku u sjedećem položaju (invalidska kolica). Nalazi se u tom "pčelinjem gnijezdu" i druga oprema počevši od stola do suncobrana, jer neki od polaznika zbog zdravstvene im dijagnoze ne smiju na sunce. Pridružiti se pčelarskom timu kažu može svatko, uključujući i školarce odnosno vrtićku djecu uz "zeleno svjetlo" starijih i odgovarajuću im opremu. Na pčelinjaku se polaznici uče o tehnologiji rada sa pčelinjim zajednicama, higijeni prostora, uzimljavanju i pojenju pčela, vrcanju meda i drugim stavkama pčelarstva.

Tamošnje pčele, doznajemo, mogu uživati u okolnoj lipi, bagremu i kestenovim šumama Zagrebačke gore kao i okolnim poljima kukuruza. Nije rijetka slika da apiterapeutkinja bude okružena s učenicima koji u zaštitnim odijelima (šešir s mrežom, odvojivi prsluk) pozorno slušaju kakve su to selekcionirane pčele to više, jer se pokojni suprug naše sugovornice dr. Zvonimir Šver bavio njihovim selekcijom i uzgojem matica (poučavao je studente Agronomskog fakulteta). Uživaju inkluzivci i u pčelinjim proizvodima, pa se pogoste dobivenim im medom uključujući i onaj u saću, a znaju mnogo i o ljekovitom propolisu. Riječ je o biljnoj smoli kojom pčele "obuku" i steriliziraju košnicu i saće štiteći se tako od napasnika. To više jer saće je  pčelinji dom, kaže naša sugovornica tu im je leglo, potomci, med, pelud...

Uči se i o matičnoj mliječi, otrovu, pčelinjem vosku, medonosnom bilju. Upravo će 20. svibnja na Dan pčela na inkluzivnom pčelinjaku, organizirati pčelarsko druženje i edukativne radionice poput "Uberi biljčicu za našu pčelicu", "Udahni zrak iz košnice", a bit će uprizorena i pčelarska Foto priča i drugi sadržaji. Ova ljekovita terapija pčelama pokazuje da se i osobe s invaliditetom, uz prilagođenost prostora mogu baviti pčelarstvom, učiti, družiti se, razmjenjivati iskustva i boraviti i  uživati u prirodi i to u   urbanoj sredini.

Postavljanje košnica

Ona se, otkriva nam pčelarica, kao gradska ispaša za vrijedne kukce pokazala boljom ispašom od one na selu. Mr. Luketa Marković svojedobno je sudjelovala u europskom znanstvenom projektu,  gdje se istraživala bioraznolikost odnosno vrste, boje i količina peludi koje su na raspolaganju pčelama u Zagrebu i široj okolici.

Umjesto sela pčele privukla bioraznolikost grada

Pokazalo se da su na selu pčele pohodile tek šest biljaka a u gradu njih više od dvadeset. Smatra se da je na selu stanje takvo zbog sve češće upotrebe herbicida i sličnog. Ovih dana kaže apiterapeutkinja, kada počinje cvasti šljiva uvelike startaju i sustavni pregledi pčelinjih zajednica koje nemalo zanimaju polaznike. Pitaju  često koje biljke pčele najviše vole, kako ih (na)hraniti, kako očistiti košnicu, rukovati s okvirima i dr. Znanja će ističu na inkluzivnom pčelinjaku, tamo moći usvajati i članovi udruga građana, školarci i svi drugi ljubitelji pčela.


Fotoprilog


Tagovi

Jadranka Luketa Marković Pčelarica Apiterapeutkinja Terapijski Inkluzivni Pčelinjak Zagreb Agronomski Fakultet Udruge Građana Vrtići Maksimir Med


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]