Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Perga
  • 03.04.2022. 12:00

Može li veštačko fermentisan polen da zameni pergu?

Pčelinji proizvodi poznati su kao jako hranljivi i lekoviti dodaci ishrani. Uz matičnu mleč, pergu se ubraja u najlekovitije. Ovaj fermentisan polen 10 puta je hranljiviji od sirovog.

Foto: Vesna Mijat
  • 259
  • 18
  • 0

Pergu definišemo kao mešavinu polenovih granula koje su pčele već na cvetu obradile svojom slinom, unele i utisnule u saće obrađujući ga dodatno sa svojim izlučevinama i dodajući med, te ga na kraju prekrile voskom. Tada nastupa fermentacija koja menja hemijski sastav i biološku aktivnost materije.

U pergi je prisutna specifična mikroflora, gljivice i bakterije, a tu su i pčelinji enzimi, te mali milion biološki aktivnih materija jedinstvenih samo za podneblje porekla. Naučnici su pokušali da je veštački stvore putem više različitih metoda. Polen sakupljen s podnjače, podvrgava se gama zračenju pod prirodnim pritiskom i na sobnoj temperaturi na 24h. Onda se meša sa vodom u prečniku 1:1-1:20, dodaju se kulture laktobacila i inkubira se na 30-37°C na 12-72h. Šećeri se zakiseljuju delovanjem bakterija na pH 3.3 - 4.5.

Polenov prah: Kako se skuplja, suši i sa kojim namirnicama konzumira?

Ova smesa onda se usitnjava i melje pomoću koloida da postane homogena. Dobijen je potpuno novi proizvod, posebnog ukusa i visoke hranljivosti. Ali, nije li zračenje već na početku uništilo korisnu mikrofloru i veliki broj bioaktivnih materija?

Prilikom drugog istraživanja svež polen koji su pčele skupile dodata je u vodeni rastvoren meda (sa/ili bez dodatka jogurta) i fermentisana. Testirane su tri vrste u tri vrste meda, na tri različita načina fermentacije zavisno od dostupnosti kiseonika i trajanju. Nakon fermentacije u sva tri uzorka primećeno je smanjenje broja bakterija porodice Enterobacteriaceae i mikroskopskih vlaknastih gljivica što je i bio cilj istraživanja. Ali, gde su u ovom proizvodu pčelinji enzimi i ostale korisne materije iz njenih izlučevina?

Nedostaje "dodir" prirode

Međutim, zabeleženo je i stavljanje falsifikata na tražište. Pčelar vadi polen sa podnjače, melje ga, dodaje med, puni u kapsule, te ga prodaje kao pčelinju pergu. Ali, ovaj proizvod nije fermentisao pa može da sadrži i štetne patogene, a ne korisne materije iz pčelinje sline. One hranljive iz nefermentisanog polena nisu dostupne za našu probavu zbog njene čvrste celulozne ovojnice i samo prolaze kroz naš organizam.

Perga - skup i lekovit pčelinji proizvod

Pčelinju pergu za sada je nemoguće kopirati u laboratorijskim uslovima jer samo pčela može da doda svoje izlučevine, a samo u košnici može saživeti s kompletnom mikroflorom od preko 100 različitih mikroorganizama. Veštačka ne postoji i upravo zato se ona prava smatra "zlatom" pčelinjih proizvoda.

Samo prirodna fermentacija polena u košnicama rezultira pergom. Dok se već sad komercijalno proizvodi umjetna sa svrhom hranidbe pčelinjih društava, jako je važno da potrošači koji je koriste za ljudsku konzumaciju budu zaštićeni od prevara i patvorina. Zavodi za javno zdravlje treba da uvedu kontrolu i standarde koje konzumna perga treba zadovolji pre stavljanja na tržište na isti način na koji se to radi s medom, a kazne za prekršioce treba da budu rigorozne jer se radi o ljudskom zdravlju.


Tagovi

Perga Beebread Proteini Hrana za pčele Polen Pčelinja pogača Belančevine


Autorka

Vesna Mijat

Više [+]

Vesna je agronom po struci. Iza sebe ima bezbroj različitih poslova, a još je toliko drugih interesuje. Gaji koke i koze. Ima plastenik s povrćem, košnice i voćnjak. Ne želi da oda koliko ima godina. Njen moto glasi: “Jedini neuspeh u životu je ne pokušati!”