Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat u medu
  • 07.04.2021. 07:30

Morao baciti četiri tone meda zbog glifosata - sada traži odštetu

Njemački pčelar traži 70.000 eura odštete od poljoprivredne tvrtke zbog toga što je u njegovom medu nađena velika koncentracija glifosata.

Foto: Depositphotos/donogl
  • 1.602
  • 935
  • 0

Prošle je godine pčelar Sebastian Seusing iz mjesta Biesenthal u saveznoj državi Brandenburg u Njemačkoj po nalogu Ureda za hranu morao baciti više od četiri tone meda iz 2019. godine. Kako piše top agrar, do toga je došlo jer su u njemu izmjerene koncentracije glifosata do 152 puta veće od dozvoljenih.

Nezadovoljni pčelar sudi se s poljoprivrednom tvrtkom koja je koristila ovu aktivnu tvar na svojim poljima u blizini njegovih košnica, a u koje su pčele unosile onečišćenu pelud te tako "zagadile" vosak i med. Stoga traži odštetu od 70.000 eura. Suđenje se treba održati 27. srpnja ove godine, piše RBB.

Kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo, Seusing je tijekom obilježavanja Zelenog tjedna u siječnju prošle godine, dio meda rasuo po stepenicama na ulazu u zgradu Ministarstva poljoprivrede u Berlinu. Tada je optužio resornu ministricu, Juliju Klöckner da premalo napora ulaže u zaštitu pčela i ekološku bioraznolikosti optuživši ju za osobni interes u industriji pesticida. 

Poljoprivrednicima trebaju alternative

Neizvjesnost poljoprivrednika oko zabrane glifosata diljem Europske unije i dalje raste. Za sada je njegovo korištenje dozvoljeno do 2022. godine, a za 17 mjeseci se očekuje donošenje odluke hoće li se obnoviti odobrenje za njegovu prodaju. Zeleni su na nedavno održanom webinaru rekli kako nije dovoljno samo ukinuti ovu aktivu tvar već i uvoz roba koje ga sadržavaju.

Mnogi su farmeri radi moguće zabrane nezadovoljni, a neki i prosvjeduju smatrajući kako im je ugrožena egzistencija jer nemaju nikakvu učinkovitu alternativu. 

Koja su alternativna rješenja umjesto primjene glifosata?

O zamjenama glifosata se mnogo raspravlja, a njegovo ukidanje moglo bi vratiti poljoprivredu u neka prošla vremena kada su se korovi suzbijali uglavnom mehaničkim mjerama. Kako će se to odraziti na poljoprivredno-prehrambeni sektor, ostaje nam tek vidjeti. 


Tagovi

Med Glifosat Njemačka Sebastian Seusing


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.