Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar početnik
  • 24.11.2018. 12:30

Mladi, ovo treba da znate kada kupite roj pčela!

Mladi pčelari početnici od Dragoslava Jevtića iz Donje Šatornje uz kupljen roj pčela dobijaju i savete kako da neguju društvo, u kom pravcu u zimskom periodu da okreću svoje košnice i na kakvom terenu da podižu svoj pčelinjak.

Foto: Julijana El Omari
  • 15.113
  • 327
  • 0

Pčelarstvo s godinama postaje sve unosnije i privlačnije za laike. Koliko je ono zaista i razvijeno, pokazuju podaci Svetske pčelarske organizacije - da Srbija ima najviše košnica po glavi stanovnika. Međutim, pre nego što se upustite u avanturu sa pčelama i računicom od vrcanja meda, morate da imate ono osnovno - roj pčela.

Penzioner i pčelar sa preko 35 godina iskustva u ovoj grani poljoprivrede Dragoslav Jevtić iz Donje Šatornje, pored proizvodnje meda, propolisa i polena, bavi se proizvodnjom i prodajom rojeva. Njegovim kupcima, koji su uglavnom mladi početnici, poklanja uz roj i nekoliko saveta, koji su zasnovani na njegovom dugogodišnjem pčelarskom iskustvu i relevantnoj literaturi.

"Mladi pčelari početnici najviše kupuju rojeve. Ja prođem sa saćem, jer je rizično da početnici koji nemaju pčele, krenu sa paketima. Teško se obezbeđuju i matice i rojevi onda kad ti najviše trebaju. Svi pčelari koji prodaju rojeve nude u junu ili julu, a mladi hoće što pre da započnu pčelarenje, pa kupe roj, na primer, u julu, a tad ne mogu pčele da stignu do zime da naprave saće, prerade šećer", objašnjava Jevtić.

Jevtić
Penzioner i pčelar sa preko 35 godina iskustva

Pčelarenje započeti neposredno nakon bagremove paše

Ovaj pčelar, koji ima 108 košnica sa prosečnim prinosom od dve tone na godišnjem nivou, preporučuje da se rojevi kupuju, a pčelarenje započne neposredno nakon bagremove paše. Takođe, praksa je, ukoliko se rojevi ipak prodaju na paket, a ne sa saćem, da se istresu sa rama ranije u toku dana.

"Čak je bolje roj u paket sipati ujutru, nego uveče. Ujutru su uglavnom mlade pčele u košnici, tad je mnogo bolje nego uveče kada je 70 odsto izletnica, a ostalo mladih pčela. Jednom sam i ja kupio, a tada nisam znao, izletnicu koja je kratkog veka i ne može da izleže leglo", seća se Jevtić.

Voditi računa o matici!

Kada početnik poželi da proširi svoj pčelinjak i da od jednog roja pravi dva i više, treba da povede računa i o matici koja igra vrlo ključnu ulogu u jačini jednog društva. Iskustvom je zaključio Jevtić da matica u društvu  treba na svake dve godine da se promeni, jer već u trećoj njena produktivnost pada, a rojenje je verovatnije. Da li je neko društvo slabo ili jako, zavisi od matice, a razrojenim društvima treba posvetiti gotovo isto pažnje kao i novoosnovanim, ako ne i više.

"Ono što ljudi ne shvataju jeste da je razrojeno društvo jednako slabo kao i ono novoosnovano. Prevari ljude što je ono jako na prvi pogled, ima dosta pčela, a tako je jer sva ona izletnica koja je bila u tom društvu, ako se premesti na drugo mesto, ona se ponovo vraća na staro i stvara lažnu sliku da je to društvo jako. Pčela živi 30 do 40 dana i ako je prosečna starost u košnici bila 20 dana, znači za 10 dana više od 50 odsto smanjiće se broj postojećih pčela, a neće biti priliva novih. Da se to ne bi desilo, moraju iste mere da se preduzimaju prema tom društvu, da bi ostale samo mlade pčele - to znači pojačana pažnja, ishrana, kontrola", upozorava Jevtić.

Košnica
Razrojeno društvo jednako je slabo kao i ono novoosnovano

Učlaniti se u društvo pčelara

Osim poznavanja "caka" i raznih varijanti pčelarenja, budući pčelar mora veliku pažnju da posveti izučavanju ove grane poljoprivrede putem stručne literature. Mnogi stari pčelari, među kojima je i Jevtić, savetuju svakog mladog početnika da se učlani u društvo pčelara koje će mu pomoći u svojoj delatnosti. Osim toga, tu je još nekoliko korisnih saveta starijih, pre kupovine roja, a još pre vrcanja meda.

"Kad neko reši da kupi roj, mora prvo da izabere tip košnice u kom će da pčelari. Ja bih rekao bilo koju, jer su sve dobre -  nema loših košnica, samo loših pčelara! Vrlo je važno izabrati dobru lokaciju. Ne valja da pčelinjak bude na vetrovitom mestu ili pored reke, jer je velika vlaga. Literatura kaže da treba da budu okrenute prema istoku, ali ja svima savetujem da svoje košnice okrenu prema jugu ili prema jugositoku, zato što je za pčele važnije gde se sada u zimskom periodu nalazi sunce, nego gde se nalazi u junu kad je toplo. Košnica sada treba da bude što više izložena suncu da se zagreje koliko može", preporučuje pčelar iz Donje Šatornje.

Ipak za svakog početnika, pre nego što kupi svoj prvi roj i osnuje pčelinjak, najvažnije je da ima dobrog mentora, koji će mu na praktičan način objasniti svu problematiku i pokazati sve čari pčelarenja.


Tagovi

Dragoslav Jevtić Donje Šatornje Pčelari početnici Roj pčela Matica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.