Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje pčela
  • 22.08.2022. 12:00

Ministarstvo poljoprivrede doradit će Pravilnik o držanju pčela?

U Strateškom planu RH za razdoblje od 2023. do 2027. godine predviđena je potpora u okviru intervencija u sektoru pčelarstva u iznosu od 28.5 milijuna kuna

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 2.142
  • 98
  • 0

Pravilnik o držanju pčela koji je izazvao brojne komentare u javnosti, jedna je o tema o kojoj raspravljalo se na nedavno održanom sastanku Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Ona je istaknula kako će Ministarstvo razmotriti sve pristigle primjedbe i sugestije te doraditi sadašnji Prijedlog Pravilnika.  

Naime, oko njega lomila su se koplja u e-savjetovanju, a bio je tema okruglog stola zastupnika Mosta Marina Miletića, koji je nedavno u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, okupio 40-ak pčelara i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne  komore u Zagrebu.

Novi Pravilnik o držanju pčela treba stornirati ili će se ugasiti mnogi PG-ovi

S obzirom na značaj pčelarstva kao dijela poljoprivrede i sveukupnog sustava očuvanja biološke raznolikosti, predstavljene su dodatne mjere koje će Ministarstvo poduzeti u cilju smanjenja rizika za pčele, uključujući nadogradnju Fitosanitarnog informacijskog sustava, koji će pružiti detaljnije podatke o korisnicima i korištenju pesticida, kao i poticanje odgovornog i savjesnog ponašanja poljoprivrednika.

Preko 18 milijuna kuna potpore

Naime, odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida, koji je stupio na snagu ove godine, propisano je da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele i druge oprašivače moraju obavijestiti nadležnu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez.

U okviru provedbe Nacionalnog pčelarskog programa za 2021. godinu u potpunosti je iskorištena omotnica u ukupnom iznosu većem od 18,1 milijun kuna. Donošenjem Izmjene i dopune Nacionalnog pčelarskog programa Vlada je i u 2022. godini osigurala isti iznos potpore od 18,1 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako kažu, za istaknuti je da je u Strateškom planu RH za razdoblje od 2023. do 2027. godine predviđena potpora u okviru intervencija u sektoru pčelarstva u iznosu od 28.5 milijuna kuna po godini provedbe.

Kontrole kvalitete meda

Zaključeno je kako će u narednim tjednima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski pčelarski savez zajedno razmotriti daljnje aktivnosti u cilju jačanja ovog vrijednog sektora, a u tom smjeru najavljeni si i novi međuresorni sastanci.

Pravilnik o držanju pčela ima nelogičnosti, ali reda u sektoru treba biti

Također, ovom je prilikom najavljen dodatan iskorak i angažman Ministarstva unutar zakonskih okvira u području nadzora, kontrole i praćenja kvalitete meda na tržištu u cilju unaprjeđenja zaštite potrošača i domaće proizvodnje.

Jedna od tema je bila i promocija meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima i bolje tržišno pozicioniranje hrvatskih pčelara pomoću Nacionalne staklenke koja osigurava prepoznatljivost i sljedivost meda.


Tagovi

Pravilnik Držanje pčela Ministarstvo poljorivrede Potpore Med


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.