Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Facelija
  • 31.07.2015. 13:20

Medonosna facelija za akumulaciju dušika!

Facelija se uzgaja zbog obilnog i dugog cvjetanja, kao ukrasna ili medonosna biljka. Može se uzgajati i zbog proizvodnje zelenog gnojiva, silaže, sijena, zelene krme.

  • 2.778
  • 189
  • 0

Facelija, Phacelia tanacetifolia je jednogodišnja biljka porijeklom iz Kalifornije (SAD). U Europi se početkom 19. stoljeća pojavila kao ukrasna i medonosna biljka.

Facelija je medonosna biljka, prelijepe plavo-ljubičaste boje, koja svoj spiralni cvat otvara prema zakonima zlatnoga reza, cvjeta i do 50 dana. Osim što obilno medi i daje puno polena, svojim razgranatim i dubokim korijenom razrahljuje tlo te ga snabdijeva dušikom kojega veže iz zraka pomoću dušičnih kvržica. Koristi se i za zelenu gnojidbu (siderat), kao zaštitni usjev protiv korova i nematoda te za proizvodnju zelene krme, silaže i sijena.

Glavna jara kultura

U našim krajevima obično se sije kao glavna jara kultura od ožujka do svibnja, ali se može sijati i postrno u srpnju, tako da cvjeta krajem ljeta i početkom jeseni, čime je izvrsna priprema za prezimljavanje pčela. Ovisno o vremenskim uvjetima, facelija daje od 100 do 450 kg/ha meda odlične kvalitete, prijatnog okusa i mirisa, vrlo cijenjenog na tržištu. Med je bezbojan ili svijetlo-žute boje, dugo ostaje u tekućem stanju, a kada se kristalizira poprima sitnozrnu strukturu bijele boje.

Facelija se također smatra nematocidnom biljkom pa je veoma pogodna za očuvanje pedohigijene tla. U zadnje vrijeme se uzgaja i za akumulaciju dušika, za tu svrhu se sije kao postrni ili naknadni usjev, jer tokom svoje vegetacije usvaja oko 150 kg dušika po jednom hektaru. To je moguće zato što za relativno kratko vrijeme formira nadzemnu biljnu masu (3 do 5t/ha suhe mase).

Klijanje inhibirano sunčevim svjetlom

Zbog visokog sadržaja dušika, poslije zaoravanja izuzetno se brzo razgrađuje u zemljište. Nema posebnih zahtjeva u proizvodnji, uspijeva na svim tipovima zemljišta. Zbog sitnog sjemena zahtijeva dobro pripremljeno zemljište, a sije se na dubini od 1,5 do 2 cm u redove na razmak od 20 cm. Facelija je specifična po osobini da je klijanje sjemena inhibirano sunčevim svjetlom, zbog čega ono ne smije ostati na površini. Za sjetvu se obično koristi od 5 do 10 kg sjemena po ha.

Jedna od najznačajnijih vrijednosti facelije je njena duga i obilna cvatnja koje traje i do mjesec dana. Stoga je facelija značajan izvor nektara i polena za pčele. Produkcija nektara varira u zavisnosti od vremenskih prilika, te su optimalne temperature od 16 do 24 stupnja.

Guši korov

Na prvi pogled, polje facelije izgleda kao zapuštena i obrasla poljoprivredna površina, osim jednoličnosti boje. To je biljka koju itekako znaju i poznaju naši pčelari, ali i poljoprivrednici. Pčelari je vole i siju jer je puna nektara i polena. Obogaćuje aromu meda. S jedne strane, ona zbog svoje gustoće guši korov, zatim oporavlja tlo unoseći dušik, a ukoliko je u blizini pčelinjak sije se je i kao pčelinju pašu.

Može se sijati tijekom cijele godine, i sadnja se može tempirati s obzirom na cvatnju. Obogaćuje se aroma meda, a i pčele imaju hranu. Biljku odlikuje duga i obilna cvatnja, koja može potrajati i do čeiri tjedna. Sjeme facelije, koje je nešto sitnije od sjemena uljane repice, može se kupiti i u trgovini, s time da kilogram stoji oko 90 kn. Za jedan hektar treba barem 7 kg. Treba se riješiti korova, facelija baš nije jeftina paša, ali sve to kompenzira finim medom koji ima poseban, specifičan okus i miris.

Kako bi se smanjili troškovi kupnje sjemena, jedna se parcela može zaorati kao zelena gnojidba, dok drugu pustiti i onda zrelu biljku žeti za buduće sjeme.

Sije se čak do srpnja

Radi produljenja razdoblja cvatnje, može se sijati od ožujka do kraja srpnja u vremenskim razmacima od tri do četiri tjedna. Produkcija nektara i koncentracija šećera u cvijetu facelije rastu tijekom jutarnjih sati i dostižu svoj maksimum oko podneva, a zatim opadaju u poslijepodnevnim satima. Pčele najčešće posjećuju cvjetove facelije između 11 i 16 sati. Treba napomenuti da produkcija nektara može značajno varirati ovisno o klimatskim uvjetima, te da su optimalne temperature od 16 do 24 °C.


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja je biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Računa se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što ovisi o sjetvi, vremenskim prilikama... Više [+]

Tagovi

Facelija Medonosna biljka Pčele Nektar Pedohigijena tla Obilna cvatnja Šećer Produkcija nektara Sjeme uljane repice Zelena gnojidba Sideracija Medonosna biljka Jara kultura Prezimlljavanje pčela Nematocidna biljka Akumulacija dušika Korov


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]